Isprăvnicie

Departamentul Administrarea Creștină a vieții (Isprăvnicie) – are în vedere folosirea înţeleaptă a tuturor bunurilor primite din partea lui Dumnezeu.

Conceptul ispravniviei cuprinde toate aspectele adânci şi semnificative ale vieţii, cum ar fi:

– Ispravnicia in folosirea timpului. “Rascumparati vremea, caci zilele sunt rele” (Efeseni 5,16).„Timpul nostru ii apartine lui Dumnezeu. Fiecare clipa este a Sa, iar noi ne aflam sub obligatia cea mai solemna de a o folosi spre slava Lui. Dumnezeu nu va cere cu privire la nici un talant pe care ni l-a incredintat o socoteala mai stricta decat cu privire la timpul nostru” (Ellen G. White, Parabolele Domnului Hristos, p.342). Dumnezeu daruieste fiecare clipa. Fiecare clipa este valoroasa si trebuie sa fie folosita bine, sau „rascumparata”. Sabatul ne aminteste intr-o modalitate convingatoare de faptul ca Dumnezeu este proprietarul timpului.

– Ispravnicia in folosirea banilor si a resurselor materiale – Biblia subliniaza legatura dintre administrarea banilor si calitatea vietii spirituale. Respectarea principiilor financiare biblice ne va aduce mai aproape de Dumnezeu. Dumnezeu este proprietarul tuturor resurselor noastre. Responsabilitatea noastra este aceea de a fi credinciosi in administrarea a suta la suta din tot ce avem. Administratorul credincios este responsabil pentru ceea ce are, indiferent ca este mult sau putin.

– Ispravnicia in tratarea sanatatii. „Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care locuieste in voi si pe care L-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri?” (1 Corinteni 6,19). Acest text familiar ne aduce aminte de faptul ca suntem responsabili inaintea lui Dumnezeu de trupul nostru si de sanatatea pe care El ne-a dat-o. Ispravnicia in acest domeniu puncteaza grija fata de viata pretioasa pe care Dumnezeu ne-a oferit-o in dar.

– Ispravnicia in tratarea mediului inconjurator. „Al Domnului este pamantul cu tot ce este pe el, lumea si cei ce o locuiesc!” (Psalmi 24,1).Tot ce exista in lume ii apartine lui Dumnezeu, dar El ne-a dat noua stapanirea asupra tuturor lucrurilor (Geneza 1,28). Este responsabilitatea noastra, ca administratori, sa tratam mediul inconjurator in asa fel incat sa nu stricam ceea ce Dumnezeu a creat pentru binele si fericirea omului.

– Ispravnicia in relatii „Invatati-va sa faceti binele, cautati dreptatea, ocrotiti pe cel asuprit, faceti dreptate orfanului, aparati pe vaduva!” (Isaia 1,17). In virtutea termenilor ispravniciei noastre, avem o obligatie nu numai fata de Dumnezeu, ci si fata de oameni. Toate fapturile omenesti sunt indatorate fata de dragostea infinita a Mantuitorului, pentru darurile vietii. Hrana, imbracamintea si adapostul, trupul, mintea si sufletul – toate sunt rascumparate cu sangele Sau. Domnul Hristos ne-a facut raspunzatori fata de semenii nostri, si ne cheama, ca semn al recunostintei noastre fata de El, sa fim sensibili la nevoile semenilor nostril. El ne indeamna: „Slujiti-va unii altora in dragoste” (Galateni 5,13). „Ori de cate ori ati facut aceste lucruri unuia din acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie mi le-ati facut” (Matei 25,40). Domnul Isus ne-a amintit ca saracii vor fi intotdeauna cu noi, iar noi trebuie sa simtim o raspundere fata de ei, precum si fata de cei suferinzi si asupriti. Deoarece Dumnezeu ni i-a dat in grija pe semenii nostri, nu trebuie sa ne mire afirmatia ca lucrurile pe care le facem pentru ei le facem de fapt pentru El.

Singura modalitate ca banii, timpul, talentele, ocaziile favorabile si viata noastra sa fie bine folosite, este aceea de a le incredinta pe toate in mana lui Dumnezeu. Ca buni administratori, avem responsabilitatea sa folosim cu intelepciune, pentru slava Lui si binele nostru si al semenilor nostri, orice dar pe care il primim de la Tatal nostru ceresc.

Director Departament Administrarea Creștină a vieții (Isprăvnicie): pastor Avrămiea Liviu