[av_video src=’https://vimeo.com/110809056′ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′]
MONROVIA, LIBERIA
Doctorul Gilian Seton spune în cuvinte simple următoarele: majoritatea oamenilor nu riscă să se îmbolnăvească de Ebola.
Cel mai important este ca oamenii să fie informați cu privire la acestă boală și nu să se teamă de ea. Într-unul dintre anunțurile postate de un prieten scria că dacă nu ai intrat în contact cu vomă, fecale, sânge sau urină ce ar fi aparținut vreunei persoane din Africa de vest, nu ai cum să te imbolnăvești de Ebola, și cred că spune adevărul.
Doctorul Seton, care lucrează în Liberia din luna februarie, crede că neadevărurile vehiculate de media afectează eforturile care se fac în vederea reducerii efectelor produse de Ebola.
Din cauza faptului că se vehiculează atât de multe informații false, tot mai multe firme de transport refuză să transporte mărfuri chiar dacă pe această cale nu se supun niciunui risc pentru că nimeni dintre angajații firmei de transport nu intră în contact cu cineva infectat. Din cauza unei asfel de situații, mai ales faptul că Statele Unite se tem din ce în ce mai mult de posibilitatea contaminării, noi primim din ce în ce mai puțin ajutor. Când ești cu totul preocupat de salvarea oamenilor…. Tocmai am auzit săptămâna aceasta că unul dintre medicii care lucra ca voluntar la un centru Ebola a murit, iar pentru mine el este omul care a riscat totul, iar când văd că unii oamenii nu pot privi dincolo de propriile interese, atitudinea aceasta mi se pare atât de egoistă și dezamăgitoare.
Momentul când lucrătorii sunt cel mai expuși la risc atunci când se dezbracă de hainele de protecție.
Se poate ajunge în cazul când cineva folosește prea mult echipament iar în această situație să nu-și dea seama cât de contaminat poate fi acest echipament după folosire și trebuie să aibe în vedere să manifeste mai multă precauție când îl dă jos. Cred că momentul în care cineva greșește și se îmbolnăvește este atunci când nu manifestă maximă precauție când își dă jos echipamentul.
Dumneaei are câteva sfaturi pentru cei ce vor să ofere ajutor.
Cred că cel mai potrivit lucru pe care ei ar putea să-l facă este să caute grupuri de oameni ce sunt dornici să ajute. Banii fac lumea să se miște…. Oricât de mult îmi displace să vorbesc despre asta, banii ne ajută să putem plăti voluntarii, pentru că rata șomajului acum în Liberia este foarte crescută datorită faptului că o mare parte din cladiri și birouri sunt închise. Așa că dacă avem bani să plătim oamenii care vin să ne ajute, asta ar fi o mare realizare, pentru că le oferă posibilitatea de a duce alimente familiilor lor, și din acest motiv sunt dispuși să-și asume riscul de a lucra cu cei bolnavi. Un astfel de mod de lucru ne poate aduce speranta că vom putea extermina si opri răspândirea acestei boli.
Timothy Kiley este director asistent la departamentul de știri pentru kesq.com
Articolul a apărut pe www.kesq.com, în 24 octombrie 2014, traducere Emilian Dospinescu