Sâmbătă, 17 octombrie 2015, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Bârlad, în parteneriat cu Asociația „Conștiință și Libertate”, a organizat la Bârlad simpozionul cu tema „Libertatea de conștiință reflectată în legislație, etică și religie”, printre invitați numărându-se reprezentanți ai bisericilor, instituțiilor administrative, legislative, judecătorești și sociale din Bârlad.
În calitate de moderator al evenimentului, pastorul bisericii locale Willy Cotruță a dorit să sublinieze beneficiile și obligațiile creștinilor prin două texte biblice Ieremia 29.7: „Urmăriți binele cetății și rugați-vă Domnului pentru ea pentru că fericirea voastră atârnă de fericirea ei.” și Romani 12:8 „Dacă este cu putință, întrucât atârnă de voi, trăiți în pace cu toți oamenii.”
După ce, în introducere, Sergiu Macovei a prezentat scopul Asociației „Conștiință și Libertate”, acela de a promova și susține libertatea de conștiință, acesta a vorbit despre conținutul „Jurnalului libertății de conștiință” publicat anual de către asociație, precum și despre rolul important al fiecărei persoane în afirmarea și păstrarea valorilor fundamentale.
Provocarea pe care directorul asociației a adresat-o celor 28 de invitați ce au dat curs inițiativei a fost aceea de a dezbate împreună și de a descoperi cum poate fi promovată libertatea de conștiință și de religie din punct de vedere legislativ, etic și religios.
Ceea ce se întâmplă astăzi aici este o împlinire a acestui crez, faptul că astăzi sunteți prezenți aici ne spune că ceea ce ne-am propus se împlinește… Libertatea ne aparține, o putem promova și o putem ridica la standardul pe care Dumnezeu ni l-a oferit. – a declarat Macovei Sergiu, Directorul Asociației „Conștiință și Libertate” zona Moldova
În acord cu această provocare, deputatul Adrian Solomon, exprimându-și opinia cu privire la tema în discuție a declarat:
Este un semn de normalitate ca toate cultele recunoscute prin Legea 489 să fie prezente la un loc și într-un total spirit de frățietate, de toleranță reciprocă să poată dezbate cu seninătate diverse probleme care macină până la urmă orice societate.
Dincolo de legislație ar trebui să trecem în valorile noastre comportamentale: valorile toleranței și întrajutorării, să uităm că suntem creștini ortodocși, catolici sau membrii ai Bisericii Adventiste, că suntem evrei sau orice altceva și să ne aducem încă o dată aminte că suntem oameni. Sper ca această mână întinsă de către Biserica Adventistă către celelalte biserici să fie doar începutul.
Aștept un astfel de simpozion … și din partea Protopopiatului Ortodox al Bârladului și, de ce nu, și din partea celorlalte biserici. Dialogul ne va salva de la intoleranță. Cunoașterea celuilalt va duce până la urmă la dispariția tuturor acelor episoade care, datorită intoleranței și necunoașterii celuilalt, au produs drame în istoria României… Chiar aceste zile comemorăm victimele Holocaustului aici la Bârlad… și biserica dumneavoastră, în care ne aflăm astăzi, între 1940 și 1945 a fost interzisă în România. Astfel de episoade, în care ideologii fasciste de o extremă sau alta ar apărea, ar trebui să ne unească și să facem ca vremurile acelea să rămână cu adevărat istorie. Evenimentele care se derulează mai repede decât ne putem noi raporta la istorie să nu ne ducă către o întoarcere în istorie, în acele vremuri în care intoleranța dicta o politică de stat.
După un scurt mesaj, adresat de domnul Constantin Nițuc în numele Primăriei Bârlad, preotul paroh Andrei Răzvan Acostioaei în calitate de reprezentant al Protopopiatului Bârlad a declarat:
Trebuie să înțelegem că libertatea nu însemnă dominație și nu înseamnă o putere a cuiva asupra altei persoane. Libertatea înseamnă a-l asculta pe celălalt și a fi responsabil pentru cel de lângă tine indiferent din ce cult face parte sau dacă este din afara oricărui cult recunoscut. Credem cu adevărat că a fi liber înseamnă în primul rând a fi conștient că nu ești singur pe acest pământ și ești responsabil pentru cel de lângă tine. Din nefericire în ziua de astăzi abuzăm de libertate într-un mod egoist din dorința de putere. Însă trebuie să înțelegem că cel de lângă noi este fratele nostru pe care Dumnezeu îl iubește așa cum ne iubește și pe noi și trebuie să dovedim toleranță și responsabilitate față de El. De aceea libertatea nu înseamnă samavolnicie.
De asemenea, pr Andrei Răzvan Acostioaei a subliniat că:
Biserica Ortodoxă Română respinge orice învrăjbire religioasă. Biserica Ortodoxă Română este deschisă la dialog și este o biserică care crede în toleranță religioasă. Crede că adevărata libertate de conștiință respectă aceste valori și este deschisă dialogului. Poate prezența unui reprezentant al Bisericii Ortodoxe este o dovadă clară că suntem deschiși dialogului. Pentru că noi credem principiul Evangheliei conform căruia Dumnezeu este iubire. Dacă El este iubire, ne iubește pe toți. iubește toate popoarele, iubește toți oamenii, indiferent de ce cred aceștia și indiferent de cultul la care își declară apartenența. Așadar într-o totală frățietate și într-o totală egalitate vă felicităm pentru organizarea acestui simpozion, vă mulțumim încă o dată pentru invitație și vă asigurăm de colaborarea noastră ca biserică pentru salvarea, mântuirea sufletelor.
În intervenția sa, domnul Vasile Chelaru, Comisar Șef, Comandantul Poliției Bârlad a dorit să remarce că
organele legislative prin Constituția României au acordat atenția cuvenită libertății prin articolul 29 și anume: libertatea gândirii, a opiniilor, precum și libertatea de a ne alege apartenența religioasă. Conștiința ne cere să fim echilibrați, să fim toleranți, împăciuitori, solidari în fața necazurilor. Atunci când nici legea și nici conștiința nu ne opresc să facem anumite acțiuni intervine desigur forța coercitivă a statului. Cred că putem înțelege că sunt situații în care e nevoie de intervenție fermă, coercitivă și numai așa putem face să coexiste libertate, conștiință, drepturi fundamentale… Democrația și religia nu se distanțează una de alta, dimpotrivă, se întrepătrund.
Au mai luat cuvântul Simeon Dubei reprezentant al Bisericii Creștine după Evanghelie, Marian Birda pastorul Bisericii Penticostale, avocat Carmen Frățiman, profesorii Gabriela Giușcă și Andrei Huiban și Mihaela Zanoschi director al Asociatiei “Buna ziua, copii din România” și al Asociației Creștine de Misiune și Ajutorare „Betania” Bârlad.
În încheiere, directorul Asociației Conștiință și Libertate Sergiu Macovei a subliniat faptul că „putem apăra propria libertate de conștiință nu doar atunci când respectăm libertatea de conștiință a celui de lângă noi, ci mai ales atunci când apărăm libertatea de conștiință a tuturor celor de lângă noi.
Dacă libertatea dintr-o societate este pusă pe locul doi, trei sau patru… toate celelalte lucruri dinaintea ei își pierd valoarea. Libertatea de conștiință, de a alege, a gândi, a vorbi este dată de Dumnezeu pentru a o oferi și celui de lângă tine, altfel ea nu există”.