Prima tabără națională de blockflöte și coarde

În perioada 16 – 23 august, la Vama, în județul Suceava s-a desfășurat, așa după cum am menționat, „Prima Tabără Națională de Blockflöte și Coarde”. În cadrul taberei, copiii și tinerii au beneficiat de prezența unor specialiști, printre care s-au numărat prof. univ. Zoltan Majo, care predă blockflöte în cadrul Universității Babes Bolyai din Cluj Napoca, profesorul Tiberiu Oprea, dirijorul Filarmonicii din Pitești, prof. dr. Mediana Vlad, (cursul de măestrie - canto), profesorii Mugur Iacob, Florin Herghelegiu, Florin și Ioana Sandu, prof. Sebastian Felea ca dirijor și Sebastian Atănăsoaie pentru cursul de scrierea notelor pe calculator.

Știri 1 noiembrie 2015

Pe meleagurile deosebit de frumoase ale Bucovinei, înconjurați de păduri cu brazi, 140 de adolescenți împreună cu 20 de lideri au avut privilegiul de a participa între 16-23 august 2015 la Vama în jud. Suceava la prima Tabără Națională de Blockflöte și Coarde, organizată de profesorul Petru Diaconu și de pastorul Cristian Toma (Conferința Banat).

Proiectul muzical intitulat sugestiv „Fluier din Sion” a început în anul 2001, prin înființarea primei formații de blockflote din comunitatea Rădăuți, județul Suceava, care a continuat, apoi prin înființarea mai multor grupuri de blockflote în diverse comunități din Conferința Moldova.

Ulterior, în anul 2007, la inițiativa pastorului Marius Munteanu (președinte al Conferinței Moldova la acea dată), această lucrare capătă o anumită amploare și încep să se organizeze diverse festivaluri de blockflote. Mai întâi în Moldova, apoi în Muntenia, Banat și Transilvania de Nord. În iunie 2014, cu ocazia Festivalului Național de Blockflö- te de la Stupini, Brașov, s-a născut ideea de a avea o tabără națională de blockflöte.

Astfel în perioada 16 – 23 august, la Vama, în județul Suceava s-a desfășurat, așa după cum am menționat, „Prima Tabără Națională de Blockflöte și Coarde”.

Moto-ul acestei tabere a fost „Cântați de bucurie” (Psalmi 98:4), iar imnul taberei a fost o adaptare a Psalmului 98 de către prof. Florin Lăiu pe o melodie compusă de Gustav Holst (1874 – 1934).

În cadrul taberei, copiii și tinerii au beneficiat de prezența unor specialiști, printre care s-au numărat prof. univ. Zoltan Majo, care predă blockflöte în cadrul Universității Babes Bolyai din Cluj Napoca (cursul de măestrie blockflöte), profesorul Tiberiu Oprea, dirijorul Filarmonicii din Pitești (cursul de măestrie dirijat), prof. dr. Mediana Vlad, (cursul de măestrie – canto), profesorii Mugur Iacob, Florin Herghelegiu, Florin și Ioana Sandu (pentru orchestra de coarde și flaut), prof. Sebastian Felea ca dirijor și Sebastian Atănăsoaie pentru cursul de scrierea notelor pe calculator (tehnoredactare muzicală).

Programul zilnic a constat în cursuri pe diverse secțiuni cum ar fi: blockflöte, coarde, dirijat, canto, flaut și tehnoredactare muzicală, împreună cu repetițiile pe partide, categorii de instrumente (coarde și blockflöte) și repetiții generale.

De asemenea, tinerii s-au bucurat și de un foc de tabără pe munte, de o excursie la Moldovița unde s-au plimbat cu trenulețul (mocănițele) și diferite jocuri în timpul liber. În fiecare seară, pastorul Adi Petrea prezenta video telejurnalul zilei respective, înfățișând evenimentele petrecute de tineri în ziua respectivă, ceea ce a determinat un interes deosebit pentru participanții din tabără.

Mesajul spiritual oferit în fiecare zi de pastorii Adi Petre, Adelin Plătică și Daniel Dumitriu, au avut ca scop înălțarea sufletească a participanților.

În Sabat, spre finalul taberei a sosit și pastorul Marius Munteanu, președintele Uniunii Române, iar vineri seara pastorul Robert Mandache, directorul Departamentului de Tineret din Conferința Muntenia, care au transmis un mesaj de încurajare și susținere a tinerilor pentru a-și folosi talanții în slujba lui Dumnezeu. Pastorul Sergiu Macovei a fost cel care a prezentat mesajul spiritual din Sabat și a cerut în rugăciune prezența lui Dumnezeu și binecuvântarea Lui.

La finalul acestei tabere, în după-amiaza zilei de 22 august la ora 18 a avut loc un concert umanitar public susținut de orchestra națională de coarde și blockflote la Casa de Cultură din orașul Câmpulung Moldovenesc, eveniment mediatizat și de televiziunea Speranța Tv. Prezentatoarea programului de concert a fost Otilia Șandru din Botuș, jud Suceava, iar dirijorii concertului au fost: Sebastian Felea, Mugur Iacob și Petru Diaconu, iar la pian, Iulia Toma din Arad.

Dumnezeu să fie lăudat pentru această tabără specială de care s-au bucurat toți cei care au participat, dar și cei care vor putea urmări pe Speranța TV difuzarea concertului.