„Întâi un fir verde, apoi spic, după aceea grâu deplin în spic” (Marcu 4,28)
Într-o zi unul dintre copiii mei m-a întrebat: „Tata, de ce nu se fac pomii dintr-odată mari şi când vrei, să te duci să culegi fructele pe care le doreşti?”
Şi a trebuit să-i explic procesul maturizării unui pom. Plăpânda rămurică creşte an după an şi într-o zi, primăvara, vezi primele flori, apoi cu grijă aştepţi să guşti primul rod. Un proces de plantare, îngrijire, creştere şi rodire, care cere investiţie şi necesită timp.
Laud pe Dumnezeu pentru fraţi şi surori, tineri şi pastori care, în vara anului 2015 s-au mobilizat în vederea susţinerii Şcolilor Biblice de Vacanţă, o echipă de aproximativ 900 de persoane pline de zel, dispuse la sacrificiu, privind în viitor la ziua când „firul verde” va fi „bob deplin” în snopul roadelor strânse pentru împărăţia cerurilor.
În contextul acesta, privind în urmă, putem fi plini de recunoştinţă pentru implicarea în Şcolile Biblice de Vacanţă, conform tabelului comparativ 2014-2015:
[av_table purpose=’pricing’ pricing_table_design=’avia_pricing_default’ pricing_hidden_cells=” caption=” responsive_styling=’avia_responsive_table’] [av_row row_style=’avia-heading-row’][av_cell col_style=”]Anul[/av_cell][av_cell col_style=”]Nr. SBV[/av_cell][av_cell col_style=”]Nr. copii[/av_cell][av_cell col_style=”]Părinţi neadventişti prezenţi la SBV[/av_cell][av_cell col_style=”]Copii implicaţi în activităţi după SBV[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=”][av_cell col_style=”]2014[/av_cell][av_cell col_style=”]138[/av_cell][av_cell col_style=”]7412[/av_cell][av_cell col_style=”]1177[/av_cell][av_cell col_style=”]940[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=”][av_cell col_style=”]2015[/av_cell][av_cell col_style=”]164[/av_cell][av_cell col_style=”]8253[/av_cell][av_cell col_style=”]1237[/av_cell][av_cell col_style=”]1010[/av_cell][/av_row] [/av_table]
După tematica din 2014, legată de cele 10 Porunci, subiectul „Daniel şi prietenii lui” a cucerit inimile copiilor ce au umplut bisericile cu glasurile lor, cu imnurile lor, cu capacitatea lor de memorare a pasajelor biblice din cartea profetică Daniel.
În timp ce privesc cifrele raportate de truditorii colegi pastori, inima mi se umple de bucurie observând că numărul participanţilor a crescut cu aproape 1000 de copii.
Noutatea acestui an o reprezintă cursul biblic pentru copii „Academia Curajului”, ofertă de studiu prin corespondenţă Sola Scriptura pentru copii, un instrument prin care dorim să continuăm predarea învăţăturilor biblice – un debut modest, care se bucură de 460 înscrieri. Începând cu partea a doua a lunii noiembrie copiii vor primi prin poştă materiale tipărite pe care le vor putea studia, după care vor trimite testul pentru evaluarea cunoştinţelor.
Iată deci, că eforturile depuse vor avea drept rod o generaţie de copii ce va avea o mentalitate schimbată în urma întâlnirii cu Adevărul Scripturii în Şcoala Biblică de Vacanţă. Dar, cu sufletul plin de bucurie, rămân totuşi îngrijorat pentru unele comunităţi care încă aşteaptă o motivare specială pentru a investi în lucrul cu copiii, aceste nestemate sensibile la Cuvântul Domnului Isus. Nenumărate experienţe confirmă deschiderea copiilor către adevărurile sfinte. Iată câteva dintre ele:
O familie adventistă s-a bucurat de prezenţa nepoţilor neadventişti care au participat la Şcoala Biblică de Vacanţă. Apoi, la despărţire, când s-a terminat vacanţa, copiii cântau în maşină imnul Şcolii Biblice, iar apoi au zis: „Unchiule, să nu care cumva să nu ne inviţi şi la anul la Şcoala Biblică de Vacanţă!”
O familie ortodoxă are în plasament o fetiţă care a terminat grupa pregătitoare. Deşi mama era foarte aglomerată cu multe treburi, totuşi şi-a luat timp să înveţe toate textele pentru concursul final împreună cu fetiţa. La concurs, aceasta a luat premiul cel mare, iar bucuria a împărţit-o cu mama şi cu toţi participanţii.
După două zile de participare la Şcoala Biblică de Vacanţă, o fetiţă din clasa a şasea a primit vizita preotului care a ameninţat-o pe mamă să nu o mai lase pe fiică, altfel i se va întâmpla ceva rău. Speriată, mama n-a mai vrut s-o lase. Dar fetiţa a vorbit cu tatăl ei care lucrează în Italia şi l-a rugat stăruitor s-o convingă pe mamă să-i dea voie. Mare a fost bucuria fetiţei că a putut fi prezentă şi la serbarea de final.
Într-o seară directorul unei Şcoli Biblice a dus o fetiţă acasă şi a întrebat-o dacă mai vine şi în seara următoare. Ea a spus că nu poate pentru că, din păcate, pleacă în tabără. Dar seara următoare a venit din nou şi directorul a întrebat-o: „Nu te-ai dus în tabără?” Răspunsul fetiţei a fost: „Nu, pentru că e mai frumos la Şcoala Biblică decât în tabără!” Apoi a discutat şi cu tatăl ei, care este poliţist, să vină şi el într-o seară la Şcoala Biblică. Tatăl a venit în seara următoare, iar fetiţa, văzându-l, a plâns de bucurie şi l-a întrebat: „Tati, aşa-i că e frumos aici?”
O fetiţă din clasa a treia, deosebit de perspicace şi talentată, a participat la Şcoala Biblică în fiecare seară şi a învăţat pe de rost toate cântecele. La serbare a invitat-o pe mame ei care a fost impresionată până la lacrimi de cântece, poezii şi de atmosfera cerească. Salutată de pastor, mama a spus că este pentru prima dată într-o biserică adventistă, dar că se gândeşte ca în viitor să facă şi ea „pasul” cel mare de a se întoarce la Dumnezeu. Apoi a solicitat să fie vizitată, rugăminte care i-a fost îndeplinită. Acum studiază şi primeşte vizite în mod regulat. Iată modul minunat prin care copiii lui Dumnezeu sunt găsiţi şi aduşi la El!
La Şcoala Biblică de Vacanţă din M. a participat o fetiţă ortodoxă, dintr-o familie dezmembrată, adusă de prietenele ei. La apelul pentru rugăciune a fost prima care a răspuns, rugându-se cu căldură şi emoţie. A învăţat toate cântecele şi a recitat cel mai frumos poezia la serbare. Iar tot ceea ce învăţa, le povestea acasă şi prietenelor ei. Devenise misionară.
Primăvara trudeşti la pământul arid şi semeni cu credinţă. Ploaia face sămânţa să încolţească, câmpurile înverzesc şi apoi spicele se apleacă sub greutatea rodului.
Acum este toamnă. Privim în urmă. A meritat implicarea şi efortul? Dacă luăm în calcul că în spatele celor peste 8000 de copii se află doi părinţi şi bunici care au fost tacit de acord cu participarea copiilor la Şcoala Biblică de Vacanţă, atunci „Daniel şi prietenii lui” au atins mai multe inimi prin povestirile copiilor.
Şcoala deja a început. Învăţătorii şi profesorii de limba română au dat teme: „Scrieţi o compunere de vacanţă cu titlul: Impresii de vacanţă”. Mulţi copii au povestit despre Daniel şi prietenii lui şi de impresia lăsată de Şcolile Biblice. Colegii s-au mirat, profesorii au devenit interesaţi. Deci, în concluzie: Merită! Şcoala Biblică de Vacanţă continuă să predea lecţii prin influenţa participanţilor.
[justified_image_grid facebook_id=153653838010224 facebook_album=995526200489646]