Lansare de carte “Fides et Libertas” la Suceava şi Iaşi

Știri 16 noiembrie 2012

Luni, 12 noiembrie 2012 și marți, 13 noiembrie 2012 a avut loc lansarea cărţii “Fides et Libertas” în ediție de simpozion în două volume (volumul 2010-2011 și volumul 2011-2012) pentru studenții și cadrele didactice din cadrul Universităților: “Petre Andrei” din Iași şi “Ştefan cel Mare” din Suceava.

“Fides et Libertas” este publicația anuală a Asociaţiei Internaţionale pentru Libertate Religioasă (International Religious Liberty Association, IRLA) la care contribuie specialiști în drepturile omului, libertate religioasă și de conștiință din întreaga lume.

Luni, lansarea celor două volume ale publicației “Fides et Libertas” a avut loc în Aula Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava. La eveniment au avut prezentări ale articolelor din “Fides et Libertas” atât specialişti din comunitatea academică suceveană, cât şi din mediul juridic şi al organizaţiilor nonguvernamentale: prof. univ. dr. Vasile Efros, lector. univ. dr. Camelia Ignătescu, avocat Ioan Ursărescu, lector univ. dr. Lucian Stănescu, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, dr. Nelu Burcea – preşedinte al Asociaţiei “Conștiință și Libertate” din România, pastorul Paul Pauliuc – preşedinţe al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din zona de N-E a ţării, Conferința Moldova, şi moderatorul evenimentului: Ștefan Ropotică director Departament Comunicare și Libertate Religioasă din aceeași instituție.

La evenimentul de marţi ce a avut loc în Aula Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi au participat în calitate de recenzori ai celor două volume: prof. univ. dr. Aurora Ciucă, prof. univ. dr. Mihai Dorin, prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, prof. univ. dr. Bogdan Ciubotaru, prof. univ. dr. Cristian Bocancea, lector univ. dr. Rodica Panainte, dr. Nelu Burcea, pastorul Laurențiu Gherghe secretar executiv al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din zona de N-E a ţării, şi moderatorul evenimentului: Ștefan Ropotică.

Prin lansarea cărţii, prezentatorii şi-au propus să aducă în atenţia profesorilor și studenților din facultățile de drept necesitatea abordării pregătirii viitorilor magistrați cu un bagaj de cunoștințe dintr-un domeniu foarte puțin explorat: cel al drepturilor și libertăților religioase şi de conştiinţă.

Odată cu prezentarea celor două volume traduse în limba română prin grija Asociației “Conștiință și Libertate” a avut loc și un moment special în care au fost făcute donații de carte pentru ca volumele prezentate să poată fi studiate în Bibliotecile Universităților din Suceava și Iași.

La eveniment au fost prezentate și explicate studii de caz abordate de către specialiștii care au contribuit la conceperea jurnalului “Fides et Libertas”.

Recenzorii au prezentat articolele lui Richard W. Garret: “Libertatea religioasă, autonomia Bisericii şi conţinutul Libertăţii”,William W. Basset: “Organizațiile religioase și Statul. Legile privitoare la politica ecleziastică și tribunalele civile”, John White Jr şi Joel A Nichols: “Legi privitoare la famiiliile religioase în democraţiile occidentale”, David Little: “Libertatea religioasă, fundamentele ei occidentale şi valenţele ei internaţionale”, Cristoph Engel: “Legea ca precondiţie pentru Libertate Religioasă”; Robert C. Blitt: “Susţinerea destinaţiei seculare, Influenţa din ce în ce mai puternică a Bisericii Ortodoxe din Rusia asupra politicii interne şi externe a Rusiei”; Thomas R. Pope: “Religie, Iluminism şi Noua Ordine Mondială”.

“În urma acestui parteneriat, studenții Universității “Ștefan cel Mare” vor avea acces la una dintre cele mai importante și documentate surse din domeniu. Suntem convinși că apariția fiecărui nou volum va fi așteptată cu nerăbdare de studenți, cercetători și desigur de cadrele universitare” a declaratdr. NeluBurcea, președintele Asociației “Conștiință și Libertate” din România.

“Suntem convinși că, pe de o parte, studenții și comunitatea academică vor avea de câștigat din accesul la această sursă de informații, gestionată de specialişti recunoscuţi internațional. Pe de altă parte, suntem conştienţi că informația ne poate influenţa mentalitatea și modul de înţelegere şi comportament față de cei care au sau îmbrățișează religii sau credințe diferite” a declarat conf. univ. dr. Florin Pintescu, prodecan al Facultății de Istorie-Geografie din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava.

“Libertatea religioasa este piatra de temelie a drepturilor omului. Intr-o societate pluralist religioasa este necesara o intelegere tot mai profunda termenilor de libertate de exprimare,libertate de constiinta si religioasa, acestia nu mai pot fi impusi din exterior ci trebuiesc asumati in mod persoanal si individual. Este vremea sa invatam modalitati noi , eficiente de a vorbi limbajul libertatii in mediul global complex de astazi care este intr-o schimbare continua. Privim insa cu incredere si speranta viitorul acestui dialog.” A declarat, de asemenea, moderatorul evenimentului: pastorul Ştefan Ropotică.

“Volumele de faţă sunt de o mare actualitate în spaţiul drepturilor omului… Primul Amendament al Statelor Unite este un exemplu de punere în practică a democrației constituționale reale… Statul şi Biserica sunt entităţi care trebuie să fie separate”, au fost cuvintele emblematice ale majorităţii celor prezenţi.

Momentele calde “de trecere de la toleranță la acceptare și integrare” au fost însoțite de acordurile cvartetului de coarde ARTES din Iași. Cei prezenți și în mod special recenzorii de carte au mulțumit Asociației “Conștiință și Libertate” pentru organizarea evenimentului și gazdelor pentru inițiativa lansării jurnalului în centrele universitare și au propus acestora scrierea unui jurnal al libertății de conștiință cu aplicații din și pentru România.

Loading