În data de 18 februarie 2015 Asociaţia Conştiinţa şi Libertate, în colaborare cu Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, a lansat ultima ediţie a Jurnalului Libertăţii de Conştiinţă în cadrul simpozionului „Libertatea de Conştiinţă – un drept al fiecăruia”.
Evenimentul a avut în cadrul Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova din Chişinău (capitala Moldovei) fiind marcat de cugetarea poetului moldovean Grigore Vieru: „Degeaba a venit libertatea dacă fraţii nu se cunosc între ei.” De altfel, lansarea Jurnalului de Conştiinţa şi Libertate a coincis cu sărbătorirea a 80 de ani de la naşterea poetului moldovean Grigore Vieru.
În prezenţa a 26 de academicieni, dr. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova şi moderatorul principal al simpozionului a apreciat interesul numeroşilor studenţi, profesori, reprezentanţi ai cultelor şi ai administraţiilor locale, subliniind necesitatea promovării libertăţii şi egalităţii între oameni, egalitatea între religii şi dreptul fiecăruia de a respecta propria conştiinţa.
„Prin prezenţa fiecărui invitat se face dovada că oamenii care caută să fie liberi şi caută libertatea reuşesc să creeze punţi de comunicare eficiente. Evenimentul prezent este garanţia asupra perspectivei Libertăţii religioase şi de Conştiinţă din Republica Moldova.” a declarat dr. Vasile Bahnaru.
Dl. Nelu Burcea, preşedintele Asociaţiei Conştiinţă şi Libertate din România, a evidenţiat eforturile care se fac în domeniul respectării libertăţii de conştiinţă însă a amintit şi de necesitatea că aceste eforturi să continue şi în Republica Moldova. În acest context dr. Nelu Burcea a prezentat importantă Jurnalului şi motivaţia unui astfel de eveniment într-o societate în care libertatea de conştiinţa şi religioasă este din ce în ce mai îngrădită.
„Este evidenţă necesitatea de programe şi acţiuni comune între Asociaţia Conştiinţă şi Libertate din România şi cea din Republica Moldova. Similarităţile, istoria comună, limba ne îndeamnă în această direcţie. Suntem gata să oferim din experienţa noastră şi să învăţăm din experienţele celor din Moldova. Este important să ne concentrăm pe promovarea principiilor libertăţii religioase dincolo de graniţele unei ţări sau regiuni. Libertatea este importantă pentru orice om” a precizat dr. Nelu Burcea că răspuns la viitorul unor astfel de evenimente.
Mesajul este întărit şi de cuvintele domnului dr. Andrei Moldovanu, preşedinte al Asociaţiei Conştiinţa şi Libertate din Republica Moldova care a prezentat perspectiva pe care o are Biblia faţă de libertatea ca dar oferit de Dumnezeu tuturor oamenilor:
„Biblia ne vorbeşte de la Geneza la Apocalipsa că omul a fost creat ca o fiinţă liberă şi cu posibilitatea de a alege. Dumnezeu l-a creat pe om după chipul şi asemănarea Sa. Dumnezeu este liber! Omul trebuie să fie liber!”
Academicianul Mihai Cimpoi a menţionat faptul că libertatea este darul lui Dumnezeu oferit omului avertizând în acelaşi timp audienţă că acest dar trebuie folosit cu responsabilitate, deoarece, libertatea greşit înţeleasă naşte anarhie. Cu privire la rolul şi oportunitatea lansării Jurnalui de Conștiință acad. Mihai Cimpoi a subliniat faptul că „evenimentul de azi contribuie la cunoaşterea identităţii noastre reciproce, ceea ce ne ajută să ne putem respecta mai mult.”
Prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică a Universităţii din Suceava, conferenţiar univ. dr. Camelia Ignătescu, a discutat despre geneza libertăţii de conştiinţă, mai exact despre libertatea din cadrul familiei, subliniind că
„Fără o familie liberă, aşa cum a creat-o Dumnezeu, nu există libertate de conştiinţă în adevăratul sens al cuvântului, iar legislaţia fiecărei ţări ar trebui să supravegheze şi să sprijine acest demers.”
Domnul Sergiu Macovei, invitat la această lansare în calitate de director al Asociaţiei Conştiinţă şi Libertate din zona Moldovei, a declarat că:
„Evenimentul a creat cadrul de deschidere a unor posibile studii pe teme de libertate de conştiinţa şi în Republica Moldova, sub formă întâlnirilor academice asemănătoare celor care au loc în România. Prin lansarea Jurnalului de Conştiinţa, versiunea în limba română se speră ca relaţiile create să poată conduce la conturarea unei viziuni clare, coerente şi pro-active asupra respectării principiilor de libertate de conştiinţă şi în Republica Moldova.”