Forumul Internațional pentru tehnologie și comunicare

Conferința anuală Global Adventist Internet Network (GAiN) (Forumul Internațional Adventist pentru împărtășirea mesajului Evangheliei prin Tehnologie – Comunicare și Web) s-a bucurat anul acesta, în perioada 11-15 februarie 2015 de cea mai mare participare de până în prezent la cele mai mici costuri datorită organizării evenimentului on-line pe internet la adresa http://gain.adventist.org.

Spre deosebire de alte ediții care au avut loc în diferite locuri ale lumii și la care au participat până în prezent peste 2 milioane de persoane, Forumul International pentru Tehnologie de anul acesta a fost unul de excepție nu doar datorită numărului impresionant de participanți, ci și datorită faptului că oricine a putut participa de acasă, comunicând în fața calculatorului cu alți specialiști.

Forumul a reunit la deschidere 6.226 persoane interesate de misiune prin intermediul tehnologiei on-line la care s-au adăugat pe parcurs 3.853 de vizitatori on-line pe site în timpul transmisiilor. Participanți din 105 țări au contribuit la analiza tendințelor tehnologice din cadrul lucrării de slujire, mulți dintre ei venind cu idei variate, cu soluții novatoare, practice și eficiente de misiune și educație.

Directoarea pentru Tehnologia Informației din cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea Nancy Lamoreaux a deschis conferința anuală pe tema tehnologiei întrebând cum intenționează biserica și membrii săi să continue să folosească tehnologia pentru a răspândi Evanghelia.

Printre temele reluate în fiecare zi la trei orare diferite și în 4 limbi de circulație internațională simultan am notat: Tendințele în misiune, Instrumentele de studiu Biblic (și nu numai) on-line, Tehnologiile de graniță pentru evanghelizare, Redeșteptarea pentru misiunea on-line, Dezvoltarea aplicațiilor mobile și impactul lor în următorii 5 ani, Educația la distanță, Kit-ul digital media de identitate vizuală pentru biserici (Branding on-line), Soluții pentru managementul evenimentelor de impact on-line, Managementul aplicațiilor de conținut web (CMS), Moneda digitală (Cryptocurrency) și Angajamentul interactiv pentru misiune (jocurile și gamificarea în misiune).

Tematicile complet noi abordate față de edițiile anterioare au fost legate de organizarea departamentelor de tehnologie a informației (IT) iar una dintre cele mai apreciate prezentări a fost Siguranța on-line care a făcut referire la cele mai bune practici pentru securitatea cibernetică.

Profesioniștii IT au insistat asupra testării în mod constant a site-urilor pentru verificarea vulnerabilităților și actualizarea certifi catelor de securitate. „Trebuie să avem câteva straturi de protecție împotriva amenințărilor pe care s-ar putea să nu le cunoaștem”, a spus directorul IT David Greene audienței on-line.

„Nu este vorba despre a crea site-uri de încredere, ci despre a fi noi înșine demni de încredere – demni de încrederea pe care vizitatorii noștri de pe internet o au în site-urile noastre.”

Una dintre prezentările provocatoare a fost cea referitoare la transmiterea serviciilor de închinare în direct, pe internet și rolul bisericilor mamă. Pastorul Dean Waterman a promovat modelul comunităților cu site-uri multiple. Conceptul constă în „plantarea” unei grupe legate de biserica primară, grăbind astfel procesul înființării de noi biserici.

Subiectele de misiune abordate în cadrul forumului GAiN au fost actuale și bine punctate de specialiști IT precum Ron Vyhmeister – Prodecan asistent al Universității Adventiste a Africii, DP Harris – Vice – Președinte pentru sisteme informatice în cadrul Universității Loma Linda, din Statele Unite, William Costa jr. – directorul Departamentului de Comunicare la nivel mondial, Garret Caldwell – director asociat, Josh R. Rosales – director IT în cadrul Conferinței Generale, John Beckett – directorul biroului tehnic și de software la Conferința Generală, Daryl Gungadoo – inginer pentru dezvoltare și cercetare al Adventist World Radio, Kirk Nugent director IT Africa de Sud-Oceanul Indian și mulți alții.

Modești, organizatorii au declarat pe site că „evenimentul s-a desfășurat având ca invitat online declarat pe cel mai important dintre invitații posibili: pe Isus Hristos și misiunea Lui”.

 

Notă: Forumul Internațional Adventist pentru Tehnologie – Comunicare și Web este un forum de analiză ce își propune să reunească profesioniști din domeniile: tehnologiei informației, evanghelizării web / on-line și producției media pentru a studia și sluji prin mijloacele și instrumentele tehnlogice actuale, împlinind prin aceasta mesajul celor trei îngeri din Apocalipsa 14.

Loading