Comunicarea înseamnă misiune

"Comunicarea înseamnă misiune" au fost cuvintele emblematice rostite la deschiderea Congresului de Comunicare al Bisericii Adventiste - Conferința Moldova ce a avut loc între 27 și 28 martie 2015 la Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Bacău Centru. Evenimentul a reunit 621 de pastori, slujbași și responsabili ai activității de comunicare din opt județe ale zonei de nord-est a țării și și-a dorit punerea bazelor creării unei rețele de comunicatori eficienți în misiune.

Știri 3 aprilie 2015

“Comunicarea înseamnă misiune” au fost cuvintele emblematice rostite la deschiderea Congresului de Comunicare al Bisericii Adventiste – Conferința Moldova ce a avut loc între 27 și 28 martie 2015 la Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Bacău Centru. Evenimentul a reunit 621 de pastori, slujbași și responsabili ai activității de comunicare din opt județe ale zonei de nord-est a țării și și-a dorit punerea bazelor creării unei rețele de comunicatori eficienți în misiune.

Evenimentul a inclus pe lângă seminare motivaționale cu tematici legate de comunicare, predici, muzică de calitate și expoziția “Isus la New York” ale lui Greg Constantin, profesor de artă la Universitatea Andrews, SUA.

Fiecare din seminarele prezentate de Lorand Soares-Szasz, Mugur Tolici, Nelu Burcea și Nica Tiberiu s-au bucurat alături de o audiență activă și de o participare peste așteptări. O parte din seminare au fost prezentate în același timp în cele patru spații devenite neîncăpătoare ale Bisericii Adventiste din Bacău.

Declarat cel mai bun speaker din România pentru doi ani la rând Lorand Soares-Szasz a fost pentru ziua de Sabat din ziua Congresului slujitorul lui Dumnezeu de la amvonul Bisericii Adventiste din Bacău Centru. Lorand Soares-Szasz a prezentat un mesaj biblic din cartea Genezei cap. 25:19. Mesajul spiritual a purtat titlul “Să vând tot ce am?”. Dacă pentru multe ori personajul principal prezentat din aceast pasaj era Iacov, de această Lorand a surprins ascultătorii prin compararea copmortamentului lui Esau cu atitudinea multora dintre noi. Lorand a propus ascultătorilor să descopere care este cel mai important lucru între noi și Dumnezeu și cum punem în valoare acel lucru.

Pe parcursul seminarului “E timpul pentru o schimbare”, Lorand Soares-Szasz a prezentat aspecte ale creșterii care implică schimbare și pașii practici necesari pentru o schimbare pozitivă atât în biserică cât și în viața personală și profesională. Având ca suport biblic pasajul din cartea Genezei prin care Dumnezeu le dă primul sfat oamenilor: de a crește spiritual, de a se dezvolta, Lorand a accentuat nevoia de dezvoltare intelectuală în relația cu Dumnezeu. Pe parcursul prezentării, parafrazând-o pe Maia Angelou, Lorand a spus: “Dacă nu-ți place ceva (comunicarea, relațiile) schimbă acel lucru, dacă nu poți schimba acel ceva: schimbă-ți atitudinea. Membrii fac toată diferența!”

“Comunică! Influențează! Convinge!” au fost cuvintele celui de-al doilea seminar prezentat de Lorand-Soares la Bacău. “Faptele vorbesc mai mult decât cuvintele” pentru că un singur Cuvânt a luat forma întrupării în faptele Mântuitorului a fost ideea de bază prezentată comunicatorilor.

Pastorul Nelu Burcea a dezbătut modul în care prin comunicare demonstrezi o filozofie de viață. Prezentarea directorului de comunicare de la nivelul Uninii Bisericilor de Ziua a Șaptea din România intitulată “Celebritate și caracter” a reușit să pună în evidență una din modalitățile prin care Mântuitorul răspundea anumitor provocări. Tematica subiectului fiind foarte largă, pastorul Burcea a lansat acele metode de comunicare pe care Daniel le-a experimentat în comunicarea cu Dumnezeu și cu ceilalți. În cel de-al doilea seminar domnul Burcea a captivat audiența prin paradigmele celor “10 necunoașteri ale cunoașterii”. Participanții au avut ocazia să descopere la al doilea seminar acele aspecte ale documentării eficiente care fac diferența de calitate și conținut în domeniul comunicării. El a concluzionat, spunând:

Faceți adevăratele exerciții ale pocăinței! Pocaința este grea daca nu o exersezi în fiecare zi.

Pastorul Tiberiu Nica, director al Centrului Media Adventist a prezentat două seminarii: “Comunicarea sacrului în spațiile publice” și “Terapie prin cuvânt” în care a subliniat relevanța Cuvântului mărturisit în lucrarea practică de misiune a Mișcării Adventiste prin oameni, deseori extrem de simplii: comunicatori ai Adevărului. Pastorul Nica a creat prin cuvinte, simboluri și imagini o panoramă a impactului Biblic în cultura, civilizația și istoria de lângă noi începând cu momentul izbăvitor al Crucii.

Mugur Tolici, doctor în economie, a purtat discuții, de asemenea, pe parcursul a două seminare despre capitalul cel mai valoros pe care îl putem avea: capitalul uman.

Diferența dintre succes și eșec nu este dată de bani, nu este dată de prezența companiei pe toate continentele sau de cota de piață ci de capitalul uman. Aceasta este provocarea!

Primul seminar a purtat titlul “Liderul altrocentric” ca lider opus noțiunii de lider ego-centric. Domnul Tolici a provocat participanții să gândească vizionar asupra rolului comunicatorilor în leadership. El a subliniat pe baza cercetărilor științifice (Hay Grup Research, 2012) rolul etic și moral al liderilor actuali, nevoia de lideri de caracter care să “trăiască ceea ce spun și să spună ceea ce trăiesc”. Studiile prezentate în cel de-al doilea seminar au pus în evidență anumite mituri false in leadership și au relevat tendințele complexe și paradoxale către un tip diferit de comunicare și către un nou tip de lider, care reușește să răstoarne situații fiind conștient de avantajele și binecuvântările pe care le deține.

Referindu-se la “Codul de Conduită al unui Lider Adventist” scris de Lowell C. Cooper, CG și pe baza studiilor enunțate, Mugur Tolici a dovedit caracteristica majoră care diferențiează primii 10 lideri ai lumii de toți ceilalți lideri: smerenia, umilința a ceea ce știi și faci în perspectiva veșniciei.

În cadrul Congresului de Comunicare un element aparte a fost expoziția “Isus în New York” realizată de profesorul universitar de origine română Greg Constantin. Desenele contemporane ale New Yorkului au prezentat un Isus tânăr din anii dinaintea activității Sale de după botez. Ilustrațiile îl prezintă pe Isus în situații asemănătoare celor descrise de El mai târziu în cele mai cunoscute povestiri și predici ale Sale. Desenele conțin scene care fac aluzii la personaje, situații, fapte, dialoguri, și obiecte din povestirile biblice, puse în lumina unor posibile situații contemporane și care pot conduce la încercarea de punere în practică a cunoștințelor biblice ale privitorilor.

Congresul de comunicare și misiune, așa cum a fost enunțat de unii participanți s-a încheiat după o zi întreagă de descoperiri și părtășie cu sesiunea de întrebări și răspunsuri. “Reacțiile evenimentului sunt un rezultat al nevoii de comunicare spirituală eficientă, coerentă, clară și pro-activă” a fost declarația directorului de comunicare din Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Conferința Moldova – coordonator al evenimentului.

Pentru cei care doresc să vadă online părți din desfășurarea Congresului de comunicare, gazda evenimentului – Biserica Adventistă Bacău Centru, a postat pe pagina de resurse video o bună parte a înregistărilor de la eveniment.

[justified_image_grid facebook_id=153653838010224 facebook_album=890919917616942]

Mai multe fotografii puteți vedea aici

Loading