Biserica Adventistă este pregătită să-și ajute membrii după ce Rusia limitează evanghelizarea

Liderii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Rusia și-au exprimat speranța că legea restrictivă ce a intrat în vigoare săptămâna aceasta nu va fi folosită împotriva lucrării de evanghelizare a adventiștilor. În același timp ei asigură că sunt pregătiți să sprijinească membrii bisericii acuzați de violarea acesteia.

Știri 18 mai 2017

Însă Diviziunea Euro-Asia speră că noua lege nu va fi folosită împotriva membrilor Bisericii

Liderii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Rusia și-au exprimat speranța că legea restrictivă ce a intrat în vigoare săptămâna aceasta nu va fi folosită împotriva lucrării de evanghelizare a adventiștilor. În același timp ei asigură că sunt pregătiți să sprijinească membrii bisericii acuzați de violarea acesteia.

Legea – care face parte dintr-un pachet de legi anti-terorism – prescrie restricții severe asupra activității evanghelistice din Rusia, care printre altele, limitează activitățile religioase doar în clădirile bisericilor înregistrate și interzice distribuirea gratuită a literaturii cu caracter religios. Persoanele care încalcă această lege pot primi amenzi de până la 50,000 de ruble (echivalentul a 765$), în timp ce organizațiile ar putea fi amendate cu până la 1 milion de ruble (15,250$).

Diviziunea Euro-Asia a Bisericii Adventiste a afirmat într-o declarație scrisă pe e-mail că:

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și alte denominațiuni Creștine din Rusia se opun extremismului și terorismului. Este de la sine înțeles că este foarte important și necesar ca guvernele să adopte măsuri hotărâte împotriva extremismului și a terorismului. Credem că aplicarea acestei legi se va pune în practică în mod exclusiv în dreptul organizațiilor teroriste și extremiste, și a celor care își împărtășesc credințele.

Diviziunea Euro-Asia, care își are sediul la Moscova, a făcut apel către Președintele Vladimir Putin să nu semenze această lege, iar în sensul acesta, credincioșii din Rusia au avut o zi de post și rugăciune. În a doua parte a lunii trecute legislația a trecut de ambele camere a parlamentului Rus, fiind semnată de Putin pe 7 Iulie, intrând în vigoare pe data de 20 Iulie.

Întrebarea este cum va fi aplicată legea și dacă aplicarea acesteia va încălca Constituția Rusiei. Articolul 28 al Constituției prevede: „Fiecărei persoane i se garantează libertatea de conștiință, libertatea religioasă, inclusiv dreptul de a profesa individual sau împreună cu orice altă religie sau de a nu profesa vreo religie, să aleagă liber, să dețină și să difuzeze opinii religioase și de altă natură și să acționeze conform lor.“

În declarația Diviziunii se menționează că liderii adventiști locali se vor adresa cu promptitudine autorităților competente cu privire la posibila încălcare a drepturilor constituționale ale membrilor bisericii și vor căuta să colaboreze cu aceștia pentru a ajunge la o rezoluție.

„Dacă drepturile constituționale ale credincioșilor sunt încălcate, conducerea bisericii va oferi toată asistența și sprijinul posibil”, s-a mai declarat.

Diviziunea a mai spus că va colabora cu alte denominațiuni protestante pentru a preveni eventualele încălcări constituționale. Anterior a declarat că speră să colaboreze cu parlamentarii pentru a modifica legea atunci când camera inferioară a parlamentului, Duma de Stat, se va întruni pentru sesiunea de toamnă din septembrie.

Legea a ridicat îngrijorări în rândul grupurilor protestante din Rusia și din străinătate. Guvernul S.U.A. a evaluat și el această situație.

„Măsurile anti-terorism ar modifica, printre alte prevederi, legea religiei ruse din 1997 prin redefinirea” activităților misionare „ca practici religioase care se desfășoară în afara locurilor prevăzute de stat”, a specificat într-o declarație comisia americană privind libertatea religioasă internațională.

Noua lege ar interzice predicarea, rugăciunea, prozelitismul și diseminarea materialelor religioase în afara acestor locuri desemnate oficial…. Misionarii străini trebuie, de asemenea, să dovedească faptul că au fost invitați de grupuri religioase înregistrate de stat, fiind nevoiți să opereze numai în regiunile în care organizațiile care îi sponsorizează sunt înregistrate; cei descoperiți încălcând acestă prevedere, primesc amenzi usturătoare și sunt deportați.

Avocații se pregătesc să atace legea Curții Constituționale a Rusiei, a raportat Christian Today.

Între timp, Diviziunea Euro-Asia a solicitat rugăciuni pentru Putin și Rusia.

„Continuăm să ne rugăm pentru președintele Rusiei ca garant al drepturilor constituționale ale cetățenilor ruși”, s-a mai declarat. „Dorim și cerem rugăciune continuă pentru prevenirea oricărei încălcări a drepturilor și libertăților credincioșilor din țara noastră și pentru autoritățile responsabile de respectarea legii”.

Articol apărut pe news.eud.adventist.org pe 3 mai 2017, traducere: Eduart Tilihoi