Biserica Adventistă apără Libertatea Religioasă la Dumbrăveni, Suceava

Pe lângă multe alte ocazii, 21 februarie 2015 reprezintă un alt pilon al Libertăţii de Conştiinţă pentru localitatea Dumbrăveni, judeţul Suceava.

Comună Dumbrăveni reprezintă o societate eterogenă cu multe credinţe religioase ce face că un subiect că cel despre Libertate Religioasă să fie unul actual şi de larg interes! Chiar dacă pentru societatea românească este o localitate atipică în care ponderea neoprotestanţilor nu este una neglijabilă aşa cum se întâmplă în marea parte a ţării ci este una egală cu religia majoritară a localităţii, oamenii ştiu să se respecte între ei, să se accepte şi să aibă deschiderea pentru a stă la masă dialogului!

Deşi nu există cazuri de încălcare a drepturilor fundamentale în aceasă localitate, este totuşi un interes vădit în a se face eforturi pentru că libertatea religioasă să fie un concept dezvolat şi foarte bine cunoscut de către cetăţenii acestei localiati indifferent de religia din care fac parte!

În fiecare an Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea organizează Ziua Libertăţii religioase, Ziua porţilor deschise sau alte evenimente prin care participanţii din diferite culte sau categorii profesionale să fie familiarizaţi cu acest concept de Libertate religioasă!

Anul acesta, 21 februarie a fost ziua în care Biserica Adventistă din Dumbrăveni a invitat la o astfel de ocazie reprezentaţii cultelor din localitate pentru o discuţie liberă în care împreună să găsim metode practice prin care să apărăm Libetatea Religioasă.

În cadrul acestui eveniment au fost câteva intervenţii notabile prin care s-a subliniat importanța consecvenţei de care Biserica Adventistă a dat dovadă în promovarea şi apărarea conceptului de Libertate de Conştiinţa.

Sorin Iavni, conducător al bisericii Creştine după Evanghelie din Dumbrăveni spunea: „Apreciez lupta pe care o duceţi pentru libertate şi faptul că aţi rămas de nezdruncinat în perioada în care cultele neoprotestante au fost persecutate dintre care cel mai mult a fost persecutată Biserica Adventistă. Astăzi doar iubirea lui Isus ne poate face să ne respectăm şi să ne iubim iar invitaţia pe care am primit-o azi la aceste eveniment este pentru mine un semn al dragostei!”

La finalul serviciului divin Sorin Iavni a făcut invitaţia că şi liderii Bisericii Adventiste să viziteze Biserica Creştină după Evanghelie, apreciind în acelaşi timp ocazile în care liderii locali au mers şi au predicat la ocaziile de evanghelizare ale aceste biserici!

Gheorghiţă Vătămanu, repezentant al biserici Penticostale, care este şi consilier în cadrul Primăriei din Dumbrăveni, în timpul discursului dumnealui a ridicat o problema ce a dat de gândit: „La nivel de primărie avem tot timpul grijă că toate cultele să fie reprezentate de cineva care să le apere interesele, ne bucurăm de bună colaborare între culte, însă în acelaşi timp mă tem că nu cumva ECUMENISMUL să afecteze profund Libertatea religioasă!”

În aceeaşi notă de îngrijorare a continuat discuţia după momentul mesei când aceşti lideri ai bisericilor au ridicat întrebări cu privire la Antihrist şi Semnul fiarei, discuţie ce s-a consumat în câteva ore! Astfel de discuţie face să ne gândim la importanta apărării drepturilor fundamentale în condiţiile în care deşi se vorbeşte tot mai mult despre ele, în acelaşi timp se derulează acţiuni şi proiecte ce au scopul de a crea în plan colectiv o atiudine de eliminare a celor ce nu permit că fenomnul de globalizare să definească şi religia!

Directorul departamantului de Libertate religioasă, din Conferinţă Moldova, Sergiu Macovei a subliniat la final nevoia unei percepţii corecte asupra Libertăţii de Conştiinţa bazată pe Sfânta Scriptură care să îşi aibă rădăcinile în dragostea lui Dumnezeu!

Grup vocal Bel Canto a fost cel care a adus sarea şi piperul acestui eveniment făcând că atmosfera să fie una solemnă prin cântul sacrul pe care îl poartă peste tot unde este prezent!

Mulţumim lui Dumnezeu pentru că Biserica Adventistă rămâne un „gardian” al libertăţii de conştiinţă şi că reuşeşte să promoveze valorile şi credinţă biblică şi prin astfel de evenimente.

Loading