Asociația „Conștiință și Libertate”: Partener Universitar

Curtea Constituţională a României, în colaborare cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava având ca partener Asociația „Conștiință și Libertate” a organizat, în perioada 20-22 aprilie 2015, Conferința Internațională cu tema „Jurisdicția constituțională”.

Știri 2 iulie 2015

Curtea Constituţională a României, în colaborare cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava având ca partener Asociația „Conștiință și Libertate” a organizat, în perioada 20-22 aprilie 2015, Conferința Internațională cu tema „Jurisdicția constituțională”.

Deschiderea lucrărilor conferinţei internaţionale a avut loc în Auditorium „Joseph Schmidt”, cu mesajul de bun-venit adresat participanţilor de rectorul Universităţii „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, și cu mesajul de deschidere a conferinţei al președintelui Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean.

În cadrul ședinţei plenare, președintele Curţii Constituţionale a Republicii Lituania, prof. univ. dr. Dainius Zalimas, a prezentat comunicarea „O analiză a cauzelor examinate de Curtea Constituţională a Republicii Lituania în perioada 1 ianuarie 2014 – 1 aprilie 2015”.

Președintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, dr. Alexandru Tănase, a prezentat aspecte legate de Jurisdicţia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, respectiv, prezentare generală, hotărâri importante și provocări recente.

La rândul său, rectorul Universităţii sucevene a vorbit în cadrul conferinţei despre „Guvernanţa universitară între autonomie instituţională și autonomie academică”.

Din partea Curţii Constituţionale a României au fost prezenţi judecătorii: Ștefan Mircea Minea și Petre Lăzăroiu, magistrat-asistent șef, Director al cabinetului președintelui, Mihaela Senia Costinescu, secretarul general Ruxandra Săbăreanu și consilierii: Oana Răican și Daiana Anton.

Din partea CC a Republicii Moldova au fost prezenţi următorii reprezentanţi: președintele CC a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, judecătorii: Igor Dolea, Tudor Panţîru, Aurel Băieși și Victor Popa, precum și consilierul Mihaela Beschieru și secretarul Rodica Secrieru, iar din partea CC a Republicii Lituania au fost prezenţi la eveniment: președintele CC a Republicii Lituania, Dainius Zalimas, judecătorii: Elvyra Baltutyte, Danute Jociene, Pranas Kuconis, Vytas Milius și Algirdas Taminskas, precum și secretarul general Ingrida Daneliene și șeful secretarului președintelui, Lolita Raudiene.

Pe lângă oficialităţile ce au reprezentat Curţile Constituţionale ale celor trei state, la eveniment au fost prezenţi și Ioan Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Judeţean Suceava, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava, precum și alţi reprezentanţi ai instituţiilor sucevene și, de asemenea, rectorul și prorectorii din cadrul Universităţii “Ștefan cel Mare” din Suceava.

Asociația „Conștiință și Libertate” a fost onorată să fi e invitată la acest eveniment ca partener. Un rol aparte în derularea parteneriatului, alături de invitații de seamă ai evenimentului l-a avut consilierul Dorel Galan.

Conferinţa Internaţională „Jurisdicţia constituţională” s-a desfășurat la Suceava sub înaltul patronaj al Curţii Constituţionale a României în contextul desfășurării trilateralei curţilor constituţionale ale Republicii Lituania, Republicii Moldova și României, fiind organizată de Universitatea suceveană în colaborare cu Asociaţia Știinţifică de Drept și Administraţie Publică și ELSA Suceava.