Acțiune de proporții la Matca cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat

Tinerii bisericilor adventiste din Matca au fost principalii colaboratori la realizarea acțiunii antifumat. Ei s-au arătat foarte entuziaști și s-au implicat trup și suflet în realizarea acestui eveniment, au realizat din timp, cu minuțiozitate și simț al răspunderii pancarte ce conțineau mesaje sugestive referitoare la dezastrul pe care nicotina îl produce în viața fumătorilor, dar și a celor din jur.

Știri 2 iulie 2015

Ziua Mondială Antifumat se sărbătorește în fiecare an încă din anul 1988, la data de 31 mai. Ea reprezintă pentru fumătorii din întreaga lume ocazia de a-și analiza motivele pentru care au îmbrățișat acest viciu, efectele negative pe care acesta îl are asupra sănătății lor, cât și mijloace de a renunța la acest obicei dăunător.

Consumul de tutun provoacă anual moartea a șase milioane de oameni, dintre care 600.000 de nefumători aceștia fiind expuși fumatului pasiv, incluzând aici copiii care provin din familii de fumători si care devin victime ale obiceiului prost al parintilor.

În România, la fiecare 16 minute o persoană moare din cauza cancerului pulmonar. Peste 80% dintre cei care au dobândit teribila maladie au fumat o viață întreagă, conform statisticilor realizate de Societatea Română de Pneumologie.

O acțiune benefică pentru întreaga societate, dar în special pentru fumători, s-a desfășurat duminică la Matca cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat. Inițiatorul acțiunii a fost Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea sub coordonarea pastorului local Nunu Ionuț, Asociatia pentru Sănătate, Educație și Familie a încheiat un protocol de parteneriat cu Primăria Comunei Matca și cu Poliția Locală.

Tinerii bisericilor adventiste din Matca au fost principalii colaboratori la realizarea acțiunii antifumat. Ei s-au arătat foarte entuziaști și s-au implicat trup și suflet în realizarea acestui eveniment, au realizat din timp, cu minuțiozitate și simț al răspunderii pancarte ce conțineau mesaje sugestive referitoare la dezastrul pe care nicotina îl produce în viața fumătorilor, dar și a celor din jur.

În cadrul acțiunii stradale, tinerii au străbătut într-un marș antifumat, pe o lungime de 4 km, localitatea Matca. Pancartele cu mesaje sugestive au atras atenția tuturor, dar tinerii au și scandat cu putere și determinare mesaje ca: ”SE POARTĂ SĂNĂTATEA, FUMATUL ESTE DEMODAT!”, ”AM CURAJ: NU FUMEZ !”, “NU LĂSA ȚIGARA SĂ ÎȚI ARDĂ VIAȚA!”. Scopul mesajelor scrise a fost acela de a conștientiza gravitatea acestui obicei și repercusiunile negative pe care îl are fumatul asupra sănătății umane.

Tot în cadrul acestei campanii, s-au împărțit 1000 de buletine informative ce conțineau informații despre efectele dezastruoase pe care tutunul îl are asupra organismului. Unii trecători, mai puțini ca număr, e adevărat, au fost dispuși la provocarea de a renunța la țigara din mână pentru o bomboană oferită în mod simbolic de tinerii adventiști din Matca.

Iată câteva impresii de la cei care s-au implicat în realizarea campaniei antifumat de la Matca :

Dacă ai avea timp să privești în jurul tău, vei descoperi cât de mulți oameni au timp, bani și sănătate de oferit pentru tutun. Pentru unii este o plăcere, pentru alții o inutilitate, iar pentru câțiva tineri, care s-au adunat cu inimi deschise, o reală preocupare! Ne pasă de sănătatea semenilor noștri, de aceea am ales să nu trecem cu vederea o zi atât de importantă, în care am participat la un marș antifumat, plini de entuziasm. Intenția noastră de a le aminti fumătorilor cât de importantă este sănătatea lor, cât de nociv este consumul de tutun, cât de frumoasă este viața și merită trăită din plin, nu scurtată cu fiecare țigară folosită, a fost un real succes. Ne-am bucurat să participăm la o astfel de activitate și credem că a avut un impact benefic măcar pentru un om. Pentru că îi iubim pe oameni!

Ramona Dragomir, studentă, anul 2, Facultatea de Medicină și Farmacie,
Universitatea Dunărea de Jos, Galați

 

A fost o bucurie să particip la acest proiect. Am mai participat acum 3 ani, în București, însă atunci nu am fost implicată și în pregătirea evenimentului. Anul acesta, fiind implicată, satisfacția a fost mai mare. Cât despre activitatea noastră, sper că a avut impactul dorit de fiecare dintre noi. Ca de fiecare dată sunt și persoane contra, însă cred că prin ceea ce am făcut am reușit să-i facem pe oameni să ia o decizie cu privire la viața lor.

Anda Ilie, studentă, anul 3, ASE București

Mi-a făcut plăcere să particip la o astfel de activitate alături de grupul de tineri. Aceasta a stârnit o mare curiozitate în rândul oamenilor punând numeroase întrebări. Prin discuțiile noastre cu oamenii am aflat cât de grea este lupta cu viciul, chiar dacă erau conștienți de efectele nocive, lupta e dificilă. Chiar și pentru o persoană efortul depus s-a meritat.

Eliza Vereha, elevă, clasa a XI- a,
Colegiul Național ”Calistrat Hogaș”

Mă bucur foarte mult că am putut lua parte la acest minunat proiect. Mi-a făcut foarte mare plăcere să vorbesc cu oamenii. Am simțit că erau interesați și sper că voi putea lua parte și anul viitor. A fost o zi minunată în care am avut parte de o experiență frumoasă!

Rebeca Condrachi, eleva, clasa a X-a,
Colegiul National ”Spiru Haret”

A fost o zi superbă în care, pe lângă faptul că am dovedit oamenilor că nu e bună țigara, ne.am distrat, am râs, a fost o zi care aș repeta-o în fiecare week-end.

Robert Dragomir, student, anul 3, ASE București

 

O experiență unică și plină de o încărcătură emoțională! Mi-am reîntâlnit prietenii, dar într-o situație puțin mai altfel și cred că a fost ceva motivațional pentru ei, cât și pentru noi. Aștept cu nerăbdare următorul proiect de genul acesta.

Cosmin Mustață, student, anul 2, USAMV Iași

Acțiunea a fost una pozitivă pentru toți cei implicați în realizarea acesteia și a adus satisfacții celor care au pus deoparte din timpul și energia lor pentru slujirea semenilor. Tinerii adventiști din Matca demonstrează că, deși trăiesc într-o societate egocentristă, materialistă și consumeristă, există o categorie de oameni care are repere clare pentru o viață sănătoasă, din punct de vedere fizic, dar și spiritual. Să fumezi ar trebui să fie demodat, dar să ajuți, să fii sprijin pentru cei care trec prin diverse probleme, cum e viciul, ar trebui să fie o țintă pentru cât mai mulți oameni. Acțiunea de la Matca a avut impact asupra societății locale și s-ar putea sintetiza prin câteva cuvinte: NE PASĂ DE VOI!

Loading