Telefoanele mobile și biserica

Fiind permanent conectaţi la lumea din exterior, utilizatorii telefoanelor mobile pot să verifice rezultatele echipelor sportive şi ultimele titluri de ziare sau să admire platouri de mâncare foarte apetisante făcute în 30 de secunde. De la fotografiile Instagram şi până la diverse concursuri de cultură generală şi mii de jocuri, distracţiile tentante reprezintă literal o capcană în care se poate cădea foarte uşor. Ne este distrasă atenţia de la Dumnezeu din cauza a ceea ce ne oferă viaţa: bani, hobby-uri, relaţii, media.

Stil de viață 9 august 2016

Este sâmbătă dimineața, iar Charisse Hernandez e gata de plecare: rochia de biserică, poșeta, pantofii, își ia cheile de pe masă și, înainte de a porni cu mașina spre biserică, verifică de două ori dacă și-a luat iPhone-ul.

Hernandez, copil născut după război, locuiește în Puerto Rico pentru a fi aproape de mama ei bolnavă. Pentru ea, telefonul mobil este foarte important și nu doar pentru cazuri urgente. „Pe telefon am Biblia în spaniolă și engleză și o folosesc pentru a citi versetele sau pasajele în ambele versiuni“, spune ea. „Deasemenea, mai am o versiune și câteodată compar textele, iar acest lucru mă ajută să înțeleg mai bine anumite aspecte.”

În conformitate cu un studiu realizat de experţii reţelei Ericsson, în anul 2020 vor exista 6.1 bilioane de telefoane inteligente, ceea ce este un salt extraordinar de la 2.6 bilioane de telefoane înregistrate în anul 2014. 6.1 bilioane de telefoane reprezintă 70% din populaţia lumii; de asemenea, reţeaua Ericsson estimează că, în anul 2020, 90% din lumea populată va avea o acoperire de date mobile de mare viteză.

Nu este ceva neobişnuit să îi vezi pe adventişti intrând în biserică butonând telefoanele sau feţele închinătorilor coborâte, având ochii concentraţi pe micile ecrane în timpul serviciilor divine.

„De obicei caut versetele biblice sau îi las pe copii să îmi ţină telefonul pentru a folosi aplicaţiile biblice”, spune Chip Dizárd, un blogger foarte talentat din Baltimore, Maryland. „De asemenea, pot să răspund mesajelor imediat ce le primesc, deoarece fac parte din departamentul media al bisericii mele”.

Telefoanele inteligente sunt instrumente utile care chiar facilitează folosirea Bibliei şi de asemenea poate să îi ajute pe tineri să se implice în activităţile bisericii cu ajutorul anumitor aplicaţii, cum ar fi cărţile de colorat pentru Sabat, puzzle-urile şi povestirile biblice.

Prea multe tentaţii?

Din păcate, utilitatea telefoanelor inteligente nu se opreşte aici. Fiind permanent conectaţi la lumea din exterior, utilizatorii pot să verifice rezultatele echipelor sportive şi ultimele titluri de ziare sau să admire platouri de mâncare foarte apetisante făcute în 30 de secunde. De la fotografiile Instagram şi până la diverse concursuri de cultură generală şi mii de jocuri, distracţiile tentante reprezintă literal o capcană în care se poate cădea foarte uşor.

Ne este distrasă atenţia de la Dumnezeu din cauza a ceea ce ne oferă viaţa: bani, hobby-uri, relaţii, media. Câteodată, precum scrie Fritz Chery, „propria tehnologie ne consumă toată ziua şi conştientizăm existenţa lui Dumnezeu doar înainte de a merge la culcare, când ne luăm timp pentru o rugăciune de 20 de secunde.”

Este nevoie să fim echilibraţi în ceea ce facem şi întotdeauna trebuie să petrecem timp cu Dumnezeu. Dar ziua de Sabat este specială. În Exod 20:8-11 mesajul este foarte clar: şase zile pentru lucru; o zi pentru odihna Sabatului, în prezenţa lui Dumnezeu. Acest timp ne salvează de la soarta seminţei semănată între spini unde năvălesc grijile lumii, înşelăciunea  bogăţiilor şi poftele altor lucruri, care îneacă Cuvântul şi-l fac astfel neroditor. (Marcu 4:19).

Avem nevoie de Sabat pentru a ne reface – atât prin deconectare, cât şi prin reîncărcare – pentru a putea sluji Domnului fără piedici (1 Cor. 7:35). De asemenea, trebuie să luăm pauză de la solicitările fără sfârşit ale telefoanelor mobile pentru a ne reînnoi şi a primi discernământ de la Dumnezeu (vezi Rom. 12:2).

În timp ce utilizarea dispozitivelor manuale este cel mai evident vinovat, umanitatea s-a confruntat cu distracţiile media de la prima istorie scrisă pe hârtie.

Nu este nou, ci prea mult

Imaginaţi-vă distracţia când au fost printate pentru prima dată ziarele şi oamenii au fost conectați cu lumea exterioară la un preţ destul de rezonabil pentru mulţi. Sau când emisiunile radio îi ţineau pe ascultători fixaţi pe scaunele din camerele lor de zi. Sau anul 1950 care a adus televizorul în aceleaşi camere de zi şi sfârşitul anilor ’70 care a oferit calculatorul, acesta urmând ca, 20 de ani mai târziu, să fie conectat cu ușurință la rețeaua de internet oferind un real curent de informații. Odată cu toate acestea, putem să spunem că și Sabatul a ajuns să fie bombardat.

Dar niciodată în istorie, media nu a fost atât de pătrunzătoare și agasantă, amenințând să ne arunce într-o mare de știri și divertisment fără hotar.

Din fericire, metodele practice de ieri în ceea ce privește supraviețuirea spirituală încă funcționează, dacă le luăm în serios și ne rugăm mult. Biblia ne învaţă: Ochii tăi să privească drept și pleoapele tale să caute drept înaintea ta (Prov. 4:25).

Sabat fără tehnologie, cu tehnologie mai puțină sau integrat în tehnologie

În anul 2003, un grup mic de artiști, scriitori, producători de film și profesioniști media iudei au implementat proiectul Proclamația Sabatului, un “proiect creativ conceput să îi încurajeze pe oameni să își ia o zi liberă de la tehnologie” Au sperat că vor reuşi astfel să se liniştească în această lume aflată într-o agitaţie continuă. Pentru unii, eliberarea ar putea să însemne o renunţare bruscă şi totală, în timp ce pentru alţii ar fi suficient să se limiteze doar la folosirea Bibliei, ignorând emailurile, mesajele sau reţelele de socializare.

Dacă cei mici vizionează în Sabat povestiri biblice sau programe din natură, găsiţi o metodă de a-i aduce înapoi la Isus şi la creştinismul practic. Aţi urmărit un video despre bunul samaritean? Gândiţi-vă atunci cum aţi putea să ajutaţi practic pe cineva în nevoie. V-aţi jucat de-a arca lui Noe? Discutaţi paralela acestei istorisiri cu a doua venire a lui Isus sau rolul omului în protejarea creaţiei lui Dumnezeu. Aţi citit o povestire despre Cina cea de Taină? Discutaţi de ce Cina Domnului este una dintre credinţele fundamentale. Printr-o planificare atentă şi înţeleaptă, media ne poate ajuta să ne apropiem de Dumnezeu.

Descoperă echilibrul!

Da, există metode prin care putem să folosim media fără să afectăm păstrarea Sabatului: folosind telefonul pentru a citi scrierile lui Ellen G. White sau trimiţând urări de Sabat fericit! Hernandez este atentă să găsească echilibrul atunci când vine vorba de ceea ce face şi nu face în Sabat. „Nu folosesc aparatura pentru a citi ştiri în Sabat, doar excepţional, când este vorba despre vreme rea sau ceva de forţă majoră. Ştirile pot să aştepte.”

Tehnicianul GenXer Dizárd este de acord. „Sunt un apărător convins al mediei, tehnologiei şi avantajelor acestora”, explică el. „Există o multitudine de aplicaţii pe telefon pe care le putem folosi cu înţelepciune în Sabat.

„Dar”, spune el, „la fel cum seara ne deconectăm de la aparatele noastre, pentru a ne asigura că vom avea un somn odihnitor, nu ar fi ideal să reducem din conexiunea la telefoanele mobile moderne şi de la tablete pentru a ne bucura şi mai mult de avantajele cunoaşterii naturii lui Dumnezeu şi de părtăşia cu alţi credincioşi?”

Articol preluat de pe Adventist Review, traducere Camelia Tilihoi

Loading