Rolul neobservat al Adventiștilor în combaterea COVID-19

Programul Whitecoat (Vestonul Alb) s-a bazat în totalitate pe voluntariat și a fost cea mai extensivă testare umană de bună voie făcută vreodată. În testarea subiecților umani care s-au expus voluntar, programul încă reprezintă standardul de aur și reflectă contribuția Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea la viața medicală a populației lumii. Nu a mai fost făcut vreodată un studiu mai mare, mai lung, sau mai bine controlat ca Operațiunea Whitecoat (Vestonul Alb).

Stil de viață 21 martie 2020

Scris de Richard Stenbakken, fost director al
Slujirii prin Capelanie și a revistei Adventist Review.

Focarul de COVID-19 (boala Coronavirus 2019) a atras atenția atât massmediei, cât și profesioniștilor medicali din întreaga lume. Predicțiile și poveștile senzaționale abundă. Navele de croazieră au devenit secții de carantină plutitoare. Legislativul și oficialii civici limitează expunerea cetățenilor la virus.

În timp ce unii cercetători au încercat să descopere și să fabrice un antidot pentru a vaccina oamenii împotriva infecției, contribuția membrilor Adventiști de Ziua a Șaptea, care au făcut parte din corpul armatei în epoca trecută, par a fi din nou semnificative.

Operațiunea Whitecoat (Vestonul Alb) a fost un program de cercetare medicală realizat de armata Statelor Unite între anii 1954-1973. Misiunea programului a fost să pregătească apărarea împotriva posibilității unui război biologic, atât împotriva soldaților care luptau, cât și împotriva populației Statelor Unite. Spre deosebire de studiul Tuskegee Siphilis, Operațiunea Whitecoat (Vestonul Alb) a servit ca model privind etica în folosirea subiecților umani pentru cercetare. Ca cercetarea să fie valabilă, s-au asigurat că se conformează eticii contemporane în ceea ce privește cercetarea umană. În acest sens, Armata a recrutat pentru testare subiecți voluntari, bărbați, care au fost informați asupra riscurilor și care și-au dat consimțământul.

Armata a recunoscut că putea găsi un mare număr de bărbați sănătoși printre medicii cantonați la Fortul Sam Houston, din Texas. Aceștia nu fumau, nu foloseau alcool, având un set identic de valori și obiceiuri. Fiind necombatanți, Adventiștii de Ziua a Șaptea, au fost triați să facă armata ca persoane care refuză să satisfacă serviciul militar din cauza convingerilor religioase. Peste 2300 de Adventiști de Ziua a Șaptea au primit porecla Whitecoat (Vestonul Alb).

Pe la începutul anilor 1950, Armata a purtat discuții, la sediul Conferinței Generale a Adventiștilor de Ziua a Șaptea, despre poziția Bisericii cu privire la cercetarea și testarea biochimică a subiecților umani. După revizuirea implicațiilor în cercetarea ce conducea la salvarea de vieți, Organizația Serviciului Național a consimțit să coopereze cu a Armata în a ajuta să recruteze, pentru acest program, soldați adventiști.

Decizia liderilor Conferinței Generale de a colabora cu Armata în acest proiect s-a confruntat cu oarecare opoziție la nivel intern. Încă există dezbateri privind moralitatea expunerii ființelor umane în experimente ce țin de războiul bacteorologic. Cei care susțin proiectul scot în evidență valoarea confirmată a remediilor eficiente uneori împotriva armelor biologice care amenință viața.

Participanții la aceste experimente biologice erau de fapt subiecți test cu ajotorul cărora se dezvoltau vaccinuri și tratamente pentru mai multe boli virale printre care se include: febra tifoidă ușoară, tularemia (infecție bacteriană transmisă de la animal la om), febra galbenă, encefalomielita, hepatita, ciuma, și febra Rift Valey (zoonoză – boală care poate fi transmisă de la animal la om). Antidotul pentru febra Rift Valley, a fost un factor determinant în semnarea acordului de pace dintre Israel și Egipt în anul 1977.

Cei care s-au oferit ca voluntari în Operațiunea Whitecoat (Vestonul Alb) au servit la Fortul Detrick în Frederick, Maryland și la Washington D.C., la Centrul Medical Walter Reed al Armatei. Înainte de a participa, soldații au semnat o declarație de consimțământ care suna astfel: „Din proprie inițiativă, subsemnatul, ………., îmi aplic semnătura aici, indicând disponibilitatea mea, ca soldat, de a servi voluntar în calitate de subiect pentru aceste studii, înțelegând că nu voi fi solicitat să particip la studii care, în sine, sunt contrare credințelor mele religioase.” Nici un Whitecoat (Veston Alb) nu a murit în perioada testelor.

Pe măsură ce Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC), Serviciul de Sănătate Publică din SUA, Administrația pentru Alimente și Medicamente și Agenția Federală de Management pentru Situații de Urgență se grăbesc să țină sub control, să studieze și să eradicheze COVID-19, aceștia se vor baza pe normele de cercetare stabilite cu ocazia desfășurării Operațiunii Whitecoat (Vestonol Alb).

Operațiunea Whitecoat (Vestonul Alb) include rezultate de durată precum vaccinuri pentru o gamă largă de boli sau protocoale de tratament. Costumele neiflamabile folosite în zilele noastre, precum și lucrările cu privire la ce tipuri de filtre sunt necesare în evitarea infecției și a transferului virozelor și agenților chimici pe cale aeriană, sunt câteva exemple de rezultate directe ale proiectului Whitecoat (Vestonul Alb).

Descoperirile și studiile făcute au influențat modul de abordare a tipurilor de infecții cu care ne confruntăm acum. Participanții proiectului Whitecoat (Vestonul Alb) au reprezentat linia întâi în ceea ce înseamnă testările monitorizate și controlate la nivel înalt. La aproape 50 de ani de la finalizarea proiectului, se pare că rezultatele acestor studii au salvat milioane de vieți și au ajutat la pregătirea terenului pentru studiile ulterioare privind prevenirea unor epidemii majore.

Programul Whitecoat (Vestonul Alb) s-a bazat în totalitate pe voluntariat și a fost cea mai extensivă testare umană de bună voie făcută vreodată. În testarea subiecților umani care s-au expus voluntar, programul încă reprezintă standardul de aur și reflectă contribuția Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea la viața medicală a populației lumii. Nu a mai fost făcut vreodată un studiu mai mare, mai lung, sau mai bine controlat ca Operațiunea Whitecoat (Vestonul Alb).

Articol preluat și tradus din Adventist Review (18 martie 2020).

Loading