Adventiștii sunt îndemnați să își reconsidere dieta după ce OMS a declarat carnea ca fiind un factor pentru apariția cancerului

Liderii bisericii adventiste spun că descoperirile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății confirmă scrierile vechi de 120 de ani ale Ellen G. White

Stil de viață 17 noiembrie 2015

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că un factor pentru apariția cancerului este folosirea cărnii roșii și a cărnii procesate, confirmând astfel afirmațiile cofondatorului Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea Ellen G. White, afirmații făcute cu mai mult de 120 de ani în urmă, dar și cercetările recente ale Universității Loma Linda.

Cei mai buni doctori ai Bisericii Adventiste au anunțat că reacțiile la declarațiile comunității mondiale de sănătate cu privire la relația dintre carne și cancer ar trebui să fie un apel la trezire pentru membrii bisericii în vederea examinării dietelelor lor.

„Am avut această informație de peste 120 de ani” a declarat dr. Peter N. Landless, directorul Departamentului de Sănătate al Bisericii Adventiste. „Din păcate, mulți au ales să nu aplice sfatul ce a fost oferit slujitorului inspirat de Dumnezeu, dar este întotdeauna liniștitor când descoperim că ceea ce a fost oferit prin inspirație este dovedit prin rezultatele cercetărilor bazate pe dovezile științifice.”

El a mai adăugat:

Rugăciunile noastre sunt ca biserica să ia aminte, nu datorită faptului că aceasta este o chestiune importantă pentru mântuire, ci pentru că aceasta afectează calitatea vieții și a slujirii noastre pentru o lume stricată – misiune la care am fost chemați.

Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului ce aparține de Organizația Mondială a Sănătății a decis să declare carnea procesată ca fiind cancerigenă, sau fiind o cauză a apariției cancerului la oameni, iar carnea roșie ca fiind „posibil” cancerigenă. Decizia a fost bazată pe o analiză a 800 de studii înrudite efectuate de o echipă de 22 de experți din 10 țări.

Consumul de carne a fost asociat în principal cancerului de colon și rect, a doua cauză a mortalității prin cancer în Statele Unite, după cancerul de plămâni, dar asocieri au fost găsite și la cancerul pancreatic și cancerul de prostată.

Agenția OMS a declarat: „Experții au concluzionat că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată ingerată zilnic, crește riscul de cancer colorectal cu 18%”.

Ce a spus Ellen White

În timp ce știrea aceasta a ocupat primele titluri în presa mondială, afirmația aceasta nu a fost surprinzătoare pentru liderii adventiști, care au remarcat că Ellen White a scris pe larg despre beneficiile unei alimentații bazate pe vegetale în cea de-a doua jumătate a secolului XIX, cu mult înainte de a deveni o modă în culturile vestice.

Carnea nu a fost niciodată alimentul cel mai bun, iar acum folosirea ei este de două ori mai inacceptabilă, având în vedere că bolile animalelor sunt într-o creștere rapidă. Aceia care folosesc mâncarea de carne, puțin își dau seama ce mănâncă. Deseori, dacă ar putea vedea cum trăiesc animalele și dacă ar cunoaște calitatea cărnii ce o consumă, s-ar întoarce de la ea cu dezgust. Lumea mănâncă în continuu carne plină cu microbi de tuberculoză și de cancer. în acest mod sunt transmise tuberculoză, cancer și alte boli fatale. – scria Ellen White în capitolul despre „Motive pentru a renunța la alimentația carnată” din cartea Îndrumarea Copilului.

Landless a spus că „mâncarea de carne” includea carnea roșie care a fost „afumată, uscată sau mai rău” – nu a fost ținută la rece datorită condițiilor precare din perioada când a fost dat acest sfat – și ar fi încadrată astăzi în categoria de carne procesată.

Ellen White, despre care adventiștii cred că a avut darul profeției, a scris în aceeași carte despre carne că va deveni din ce în ce mai contaminată, pe măsură ce pământul se apropie de ultimele sale zile și că adventiștii ar trebui să nu o mai consume.

Între aceia care așteaptă venirea Domnului, consumul de carne va fi lăsat la o parte în cele din urmă. Carnea nu va mai face parte din dieta lor. Noi ar trebui să avem în vedere acest sfârșit și să ne străduim să lucrăm cu hotărâre la împlinirea lui. Eu nu pot să cred că în obiceiul consumului de carne suntem în armonie cu lumina pe care Dumnezeu a avut plăcere să ne-o dea. – a declarat Ellen White.

Dar o minoritate din biserica ce numără aproape 19 milioane de membri, urmează astăzi o dietă vegetariană, declară Landless.

Biserica Adventistă nu interzice consumarea cărnii, cu excepția porcului, creveților și a altor cărnuri denumite necurate în cartea biblică Levitic. Studii sugerează că mai puțin de jumătate din Adventiștii din America de Nord sunt vegetarieni, dar mulți credincioși din alte părți ale lumii, cum ar fi America de Sud și din fosta Uniune Sovietică, folosesc carnea și câțiva s-au opus cu fermitate oricărei schimbări.

Studiile de sănătate ale adventiștilor au fost confirmate

Afirmațiile OMS confirmă mai departe ceea ce studiile adventiste făcute la Universitatea Loma Linda au recunoscut la nivel internațional cu privire la o alimentație bazată pe vegetale. O analiză din Adventist Health Study 2 (Studiul Adventist al Sănătății 2) publicat în jurnalul de Medicină Internă JAMA în Martie 2014 a subliniat că dieta vegetariană poate să reducă riscul de a avea cancer colorectal cu 22%, în timp ce lucrarea precedentă Adventist Health Study 1 a asociat consumul de carne cu un risc crescut de cancer colorectal.

Șeful cercetărilor de la Adventist Health Study 2, dr. Michael Orlich a afirmat că noile evaluări ale OMS sunt „importante și ar trebui luate în considerare de toți cei care iau decizii în ce privește dieta și fac recomandări alimentare.”

Membrii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, la fel ca toți oamenii, ar trebui să își dea seama că acest raport concluzionează printr-o atentă analiză a studiilor, privitoare la posibile asocieri între carnea procesată, carnea roșie și cancer, așa că rezultatele sunt importante. Există dovezi științifice clare că acei care consumă carne procesată ar trebui să reducă sau să o elimine din dieta lor și această afirmație este adevărată și în cazul cărnii roșii. – afirmă Orlich

El a declarat că speră să publice cât mai curând mai multe analize care privesc legătura dintre diferitele tipuri de carne, incluzând carnea procesată și cea roșie, și cancerul colorectal.

Gary Fraser, cercetătorul principal la Adventist Health Study 2, a declarat că descoperirile OMS i-au motivat pe adventiști să evite carnea roșie și i-a provocat să consume fructe și vegetale.

Cunoscând cauzele cancerului colorectal, acestea reprezintă o motivație puternică pentru membrii bisericii să evite consumul de carne roșie, în special dacă este procesată. În același timp este important să introducem alimente cum ar fi zarzavaturi, fructe, alune și leguminoase. Carnea, nu numai că generează cancerul colorectal, dar consumul acesteia înlocuiește folosirea altor alimente ce reduc riscul apariției bolii.

Landless a îndemnat pe adventiști să ia în serios descoperirile OMS, amintindu-le că această agenție a luat poziție în ciuda presiunilor făcute de industria cărnii și de țările a căror export se bazează pe carnea roșie.

Când o instituție ca OMS face acest tip de afirmație, înseamnă că este foarte important. Ar fi o mare binecuvântare dacă membrii bisericii noastre ar lua în serios îndemnurile pe care le-am primit cu privire la sănătate, nu pentru că Organizația Mondială a Sănătății a afirmat acest lucru, sau că Lancet a spus, sau că Jurnalul de Medicină New England a concluzionat, ci pentru că Dumnezeu a vorbit poporului Său.

Articol apărut pe Adventist Review în 26 octombrie 2015.

Loading

  8 comments

 • | 19 noiembrie 2015 at 1:14

  Poate acum când ‘măgarita lui Balaam’ a inceput sa vorbească, să ne trezim si noi. Se întâmplă ceva ciudat cu noi, adventistii. Când ne spune Dumnezeu ceva, nu auzim, apoi el porunceste unei ‘măgarite’ să vorbească, ca poate, poate ne vom trezi. Din păcate, pe unii din noi nici “tunetele de pe Sinai’ nu ne vor trezi. Ce păcat…

 • | 19 noiembrie 2015 at 19:59

  Păi ce adventiștii consumă carne? !?!!!!!!??!!!E grav atunci. …..oare cum vor să intre în cer cu cadavre în stomac. …și sânge de animale pe buze. ….?

 • | 20 noiembrie 2015 at 0:17

  Nimeni nu ajunge in cer cu cadavre in stomac dar nici cu răutate in suflet. Este frumos sa ascultam de Dumnezeu si cind ne spune: vorbirea voastră sa fie cu har dreasa cu sare. Așa cum le sta bine urmașilor lui Hristos. Toți avem nevoie de o schimbare prin puterea lui D zeu.

 • | 21 noiembrie 2015 at 8:32

  Adventistii astia is tari domle…
  Ceste ce descoperiri mai fac ca de fapt si legumele ar cauza cancer. Ma apuc de acum la iarba ca sa fiu sigur…

 • | 2 ianuarie 2016 at 22:23

  Articolul vorbeste clar de OMS. deci cine are ochi sa citeasca altfel sa se abtzina ca e mai frumos. Nu de alta dar “adventistii astia” este discriminare religioasa. Eu nu intru pe site.ul agnosticilor sau a altor confesiuni sa jicnesc. Daca nu iti place sau nu iti convine inchide pagina si vezi.ti de treaba. Iar daca ai un punct de vedere il exprimi politicos. Asta este dreptul la opinie, altfel incalci alte drepturi si chiar e urat.

 • | 6 ianuarie 2016 at 11:40

  Articolul spune adevarul atat din punct de vedere sanitar cat si spiritual. Dar spiritul profetic vorbeste mult mai mult despre barfa decat despre macarea de carne. Barfa distruge generatii de oameni. Copii, nepotii, stranepotii, parasesc bisericile pentru ca au avut otrava barfei in casele lor. Pe cand un studiu despre otrava barfei, a vorbirii de rau?

 • | 12 aprilie 2016 at 9:02

  Este greu sa te lasi de ceva care produce dependenta, carnea produce dependenta sa nu stiati.
  Mai conteaza și ce prioritati ai în viața !

 • | 13 aprilie 2017 at 21:05

  Dar porunca de a mânca din toate animelele nu e valabilă? Ca de obicei scoatem din Biblie ce nu ne place și lăsăm sau, în cel mai rău caz, adăugăm ce nu este Biblie