Ce fel de vin a făcut Isus la nunta din Cana?

Și (nunul mare) i-a zis: „Orice om pune la masă întâi vinul cel bun şi, după ce oamenii au băut bine, atunci pune pe cel mai puţin bun, dar Tu ai ţinut vinul cel bun până acum” (Ioan 2:10). Ioan 2 ne spune că la o nuntă la care a participat Isus s-a terminat vinul pregătit pentru nuntă; Isus a transformat apa din vasele de piatră (cap. 2:6), folosită pentru obiceiurile rituale ale evreilor, în vin. Cele 6 vase de piatră puteau conţine între 400 şi 600 de litri de apă/vin – adică suficient cât să îmbete bine, pentru câteva zile, peste 100 de meseni.

Texte și semnificații 7 decembrie 2016

Și (nunul mare) i-a zis: „Orice om pune la masă întâi vinul cel bun şi, după ce oamenii au băut bine, atunci pune pe cel mai puţin bun, dar Tu ai ţinut vinul cel bun până acum” (Ioan 2:10).

Ioan 2 ne spune că la o nuntă la care a participat Isus s-a terminat vinul pregătit pentru nuntă; Isus a transformat apa din vasele de piatră (cap. 2:6), folosită pentru obiceiurile rituale ale evreilor, în vin. Cele 6 vase de piatră puteau conţine între 400 şi 600 de litri de apă/vin – adică suficient cât să îmbete bine, pentru câteva zile, peste 100 de meseni.

Cele mai comune explicații ale acestui text sunt: 1) Vinul/alcoolul poate fi folosit la ocazii speciale, aşa cum a arătat Isus – căci cine poate să-şi imagineze o nuntă fără „veselia” produsă de alcool? 2) Primul vin folosit la nuntă conţinea alcool, dar cel făcut de Isus nu. 3) Nici primul vin folosit la nuntă, nici cel făcut de Isus nu era fermentat.

Ce spune textul

Cuvântul grecesc oinos înseamnă vin sau must; doar în funcţie de contextul în care este folosit putem şti despre ce este vorba. Expresia „după ce oamenii au băut bine” (gr. methusko) comunică realitatea că mesenii au băut pe săturate, s-au umplut de vinul de la masă. Dacă acel vin era fermentat, urmarea era îmbătarea – cum citim în mai multe traduceri ale Bibliei, inclusiv în limba română. Și în cazul acestei expresii, contextul trebuie să ne spună sensul.

Se poate o nuntă fără vin? În mediul iudaic de atunci, căsătoria se făcea la o vârstă fragedă – deseori mirele și mireasa aveau în jur de 15 ani. Contextul – evrei pioși la nunta unor posibili adolescenți, dar care să folosească o cantitate atât de mare de alcool – ne spune că nici primul vin, de care mesenii au băut pe săturate, nu conţinea alcool.

Pliniu, Plutarh şi Horaţiu, autori greci şi romani din Antichitate, descriu vinul nevătămător sau inocent ca cel mai bun. Acesta era cel mai utilizat vin și în Palestina. Rabinii spuneau: „Acolo unde intră vinul, iese cunoştinţa; oriunde este vin, acolo nu este înţelegere.” Probabil de aceea nunul mare a testat vinul, să nu fie fermentat. Deci „vinul cel mai bun” este vinul nefermentat.

Mai mult, Biblia spune că aceasta a fost prima minune a lui Isus, în care „El Şi-a arătat slava Sa şi ucenicii Lui au crezut în El” (v. 11). Expresia-cheie aici este „ucenicii au crezut în El”. Scopul pentru care Isus a făcut minunea era ca să-Şi arate slava de Creator, ca ucenicii să creadă în El. Putea Isus să-Şi arate slava în fața unor oameni beţi? Mai puteau aceștia să înțeleagă minunea la care participau, după ce s-au „amețit”? Cine ar fi crezut mărturia lor? Textul ne spune că oamenii „s-au umplut de vin”. Dacă puteau conștientizaminunea, atunci este clar că vinul de care s-au umplut era nealcoolic.

Concluzie

La nunta din Cana nu s-a consumat deloc alcool. Primul must servit la masă a fost net inferior mustului făcut de Isus, căci Isus a venit să ne arate că ce are El de oferit este mult mai bun, mai nobil, mai curat decât tot ceea ce cunoştea omenirea până atunci. Aceasta este intenţia lui Isus pentru viaţa noastră: să trăim mai nobil, mai pur, mai curat, atât la biserică, în viaţa religioasă, cât şi în evenimentele noastre sociale, cum ar fi o nuntă! Aceasta exclude folosirea alcoolului, saturaţia cu el, căci Pavel ne spune că alcoolul şi Duhul Sfânt nu pot locui în acelaşi om: „Nu fiţi plini (gr. metsuko) de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiţi plini de Duh” (Efeseni 5:18).