Luni 18 martie 2013, în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, a avut loc simpozionul cu tema: Libertate religioasă, Secularism și Drepturile omului.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași Departamentul Libertate religioasă A Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea Conferința Moldova și Asociația Națională ” Conștiință și Libertate” din România. La eveniment au fost prezenți : prof. univ. dr. Nicu Gavriluță decanul Facultății de Filozofie și Științe Social Politice gazda și moderatorul întâlnirii, Gregory Hamilton președintele Asociației de Libertate Religioasă din Nord Vestul Statelor Unite ale Americii, Nelu Burcea președintele Asociației Conștiință și Libertate Religioasă din România, Paul Pauliuc președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea Conferința Moldova , Ștefan Ropotică, directorul Departamentului Libertate Religioasă Conferința Moldova ca organizator al evenimentului, prof. univ. dr. Anton Carpinschi directorul școlii doctorale din cadrul universității, precum și alți profesori din cadrul Universității și Facultății de Filozofie.
Scopul întâlnirii l-a constituit discutarea fenomenului libertății religioase în România și în lume pe marginea celor două volume de articole Fides et Libertas editate de către Asociația Internațională de Libertate Religioasă edițiile din anul 2011 și 2012 traduse în limba română și lansate în mod oficial cu această ocazie.
Întâlnirea s-a bucurat de un interes deosebit în rândul studenților care au fost prezenți în număr mult mai mare decât capacitatea sălii amfiteatrului unde a avut loc întâlnirea.
”Am fost onorați să găzduim un asemenea eveniment în cadrul facultății noastre și credem că a fost un punct de plecare important în ceea ce privește discutarea și înțelegerea fenomenelor care se petrec în lume și în țara noastră în domeniul libertății religioase , secularismului și a drepturilor omului – a declarat domnul Nicu Gavriluță decanul facultății gazdă la finalul întâlnirii.
”Într-o societate plurireligioasă și multiculturală, o societate în plin proces de a globalizare, libertatea religioasă este un fenomen extrem de sensibil care se regăsește tot mai des pe agenda de discuții între liderii marilor națiuni ale lumii; trebuie să pregătim generația de azi pentru a înțelege posibilitatea dialogului” – a declarat Gregory Hamilton președintele Asociației de Libertate Religioasă din zona de Nord-Vest SUA.
”Aici pe băncile universității se formează viitorii lideri care au nevoie de o mentalitate, o viziune și o înțelegere corectă a fenomenului religios care a generat de-a lungul timpului tensiune sau un dialog între oameni de credințe sau concepții religioase diferite. Trăim într-o lume foarte diversă și din acest punct de vedere libertatea religioasă poate genera conflict sau o punte spre dialog, către pace și armonie socială” –a declarat Ștefan Ropotică directorul departamentul Libertate Religioasă din Conferința Moldova.
”Prin acest gen de întâlniri, vrem să construim la nivel mintal dar și practic o lume nouă cu o concepție sănătoasă privind relațiile dintre oameni . Este nevoie de respect reciproc, toleranță și un climat bazat pe înțelegere și armonie , între oameni cu convingeri religioase diferite dar care trebuiesc gestionate pe principiul libertății și demnității umane – a declarat Nelu Burcea , președintele Asociației Naționale ” Conștiință și Libertate”.