Sabatul – o desfătare

Familie 9 septembrie 2016

Ajutaţi-i pe copii să înţeleagă faptul că „Sabatul este o zi de bucurie”.

Pentru mulţi copii, Sabatul este o zi despre SĂ NU…! Să nu te plimbi cu bicicleta, să nu te uiţi la televizor, să nu te duci la piscină etc. De multe ori, aceste reguli sunt interpretate greşit, transmiţând ideea că „nu ai voie să te simţi bine”. Şi pentru atât de mulţi copii, aceasta înseamnă o zi de Sabat cu adevărat plictisitoare.

Ar trebui să ne gândim mai bine. Oare Dumnezeu chiar doreşte ca Ziua Sa Specială să fie plictisitoare?

În Isaia 58:13 Sabatul este numit o desfătare. Este Sabatul cu adevărat o desfătare pentru tine şi copiii tăi? Probabil că păstrarea Sabatului înseamnă doar mersul la biserică şi o pauză de la lucru şi plăceri personale. Dar cum ar fi să ne gândim la Sabat ca la o zi de desfătare în Domnul?

Isus a spus: „Sabatul a fost făcut pentru om, nu omul pentru Sabat” (Marcu 2:27). Sabatul este darul lui Dumnezeu pentru noi, este momentul care ne oferă odihnă de la munca obositoare şi o ocazie de a ne reface din punct de vedere fizic, emoţional şi spiritual. Dumnezeu ne-a dat această zi nu ca să ne distrăm, ci mai degrabă pentru a ne bucura de creaţia Sa şi de a ne lua pauză de la sarcinile zilnice, nu doar să dormim sau să fim frânţi de oboseală.

Putem să îi implicăm pe toţi membrii familiei în serbarea zilei speciale a lui Dumnezeu, ajutându-i pe copiii noştri să privească această zi sfântă ca o adevărată desfătare: să o facem atractivă, o zi pe care copiii noştri să o aştepte cu nerăbdare. Ellen White ne aminteşte: „Sabatul – Da! Faceţi din el cea mai atrăgătoare şi binecuvântată zi a săptămânii”[1] „Părinţi, înainte de orice, aveţi grijă de copiii voştri în ziua de Sabat”.[2]

Iată câteva metode prin care puteţi să faceţi acest lucru:

Creaţi câteva tradiţii ale Sabatului!

Toate familiile pot să se bucure începând Sabatul împreună încă de vineri seara. Cereţi-le copiilor să creeze un banner special pe care să scrie „Ziua noastră Specială cu Dumnezeu” şi agăţaţi-l la vedere. Folosiţi o faţă de masă diferită în Sabat şi aprindeţi o lumânare pentru a crea o atmosferă relaxantă. Ţineţi-vă de mână în timp ce cântaţi imnuri despre Sabat. Pregătiţi o masă tradiţională pe care să o serviţi doar la deschiderea Sabatului. Deasemenea, copiii pot să aleagă un cântec special pentru această ocazie. Cântecul de Sabat al familiei mele era: Când se lasă umbra serii.

Bucuraţi-vă de activităţi biblice!

Implicaţi-i pe copii în jocuri, concursuri şi alte activităţi prin care să îl cunoască mai bine pe Dumnezeu. Folosiţi jocuri precum Monopoly biblic. Este şi mai bine dacă adolescenţii şi copii îşi creează propriile jocuri. Jucaţi-vă cu ei şi veţi fi uimiţi cum adulţii împreună cu copii pot să transforme ziua într-o desfătare.

Exploraţi natura!

„Cerurile spun slava lui Dumnezeu” (Ps. 19:1). Copii pot să înveţe o mulţime de lucruri din natură. Cunoaşterea lui Dumnezeu prin natură poate fi plină de bucurie, împlinire şi entuziasm. Plimbaţi-vă în natură şi bucuraţi-vă de culorile, formele şi dimensiunile copacilor şi florilor. Ascultaţi muzica vântului din foşnetul frunzelor şi cântecul păsărelelor. Mirosiţi parfumul coniferelor, mirosul ierbii proaspăt tăiate, mireasma trandafirilor şi iasomiei. Simţiţi textura cojii de copac, fineţea frunzelor plantelor udate de rouă. Apoi, gândiţi-vă şi discutaţi despre tipurile de flori, plante şi păsări pe care le-aţi identificat, mirosit, atins sau ascultat. Identificaţi apoi în Biblie aceste frumuseţi ale naturii.

Puteţi să organizaţi şi alte activităţi biblice, folosindu-vă de materiale din pădure. Copiilor le place aventura şi mişcarea.

Implicaţi-vă în activităţi sociale!

Copiilor le place să îi ajute pe ceilalţi. Implicaţi-i în vizitele la persoanele în vârstă, daţi-le ocazia să cânte pentru a-i înveseli pe cei bolnavi. Învăţaţi-i să ofere jucării copiilor săraci. Trimiteţi felicitări create manual copiilor ai căror părinţi sunt în închisoare. Folosiţi-vă de resursele de care dispuneţi pentru a-i ajuta pe copiii dvs. să se conecteze la adevăratele ocazii de slujire.

Studiaţi Biblia în profunzime!

Sabatul este timpul cel mai potrivit pentru studiul Scripturilor. Cereţi-le copiilor să sublinieze textele cheie din Biblie. Apoi, daţi-le o foaie cu întrebări prin care ei să răspundă la întrebări precum cine, ce, când, unde şi de ce textele studiate reprezintă versete de bază. Discutaţi cum ar putea să aplice mesajul biblic în viaţa lor. Copiii mai mari pot să înveţe să îşi scrie gândurile şi sentimentele într-un jurnal. Aceasta este o metodă extraordinară de meditare la Cuvântul lui Dumnezeu şi de exprimare a gândurilor.

Nu există nici un secret în transformarea Sabatului într-o desfătare. Dar este nevoie de dorinţă în acest sens. Ellen White ne face acest apel puternic: „Părinţi, transformaţi Sabatul într-o zi de desfătare, o zi pe care copiii să o aştepte cu drag şi să o iubească.”[3] Putem să îi instruim pe copiii noştri în aşa fel încât să nu aştepte cu nerăbdare să treacă Sabatul, ci să se bucure cu adevărat de această Zi!

articol publicat pe adventistreview.org, traducere Camelia Tilihoi

 

[1] Ellen G. White, Child Guidance (Nashville: Southern Pub. Assn., 1954), p. 532.

[2] Ibid., p. 533.

[3] Ellen G. White, Testimonies for the Church (Mountain View, Calif.: Pacific Press Pub. Assn., 1948), vol. 2, p. 585.

Loading