Proiect Pastor Valdenz în Bacău

Experiențe misionare 22 mai 2014

Organizat de Departamentul Asociația Pastorală din cadrul Conferinței Moldova – Biserica  Adventistă, proiectul  a fost susținut de  10 pastori din județul Bacău  şi 15 evangheliști cu literatura din întreaga țară care au dorit să se alăture ca voluntari eforturilor Asociației de Sănătate, Educație şi Familie pentru promovarea Programul Naţional de Îmbunătățire a  Sănătății.

Activitățile  proiectului au fost împărțite în trei  direcții simultan. În primul rând au avut loc activități de evaluare a sănătății şi consiliere la 4 standuri de sănătate amplasate în zone publice. În același timp la nivelul a peste 30 de instituții publice  au avut loc întâlniri publice şi s-au organizat seminarii  deschise pentru un stil de viață sănătos. Nu în ultimul rând, cei mai  temerari dintre voluntari au contactat locatarii blocurilor din zonele învecinate standurilor şi i-au invitat să se implice într-un program de îmbunătățire a sănătății personale.

Rezultatele proiectului au fost deosebite, spun reprezentanții ASEF, deoarece într-un timp extrem de scurt, în doar 4zile, mai bine de 1.000 de persoane şi-au exprimat în scris dorința de a găsi soluții pentru a-şi îmbunătăți sănătatea. La cele4 standuri au primit consultații medicale și analize gratuite un număr de peste 4500de persoane şi cel mai important lucru, spun organizatorii, este faptul că fără excepție, toți participanții au declarat că ar dori să trăiască un stil de viață sănătos.

Efervescența activităților a cuprins nu  doar  pe voluntarii  din proiect ci şi pe mulți dintre participanți care au mulțumit cu lacrimi în-ochi uneori pentru că cineva se interesează în  mod gratuit de sănătatea lor.

„Ne confruntăm cu mari  provocări privind sănătatea,  dar  şi cu o  mare speranță pentru  că am întâlnit  tineri care au fost atât de entuziasmați de ideea  proiectului încât au solicitat să fie  acceptați ca  voluntari  pe viitor” ne-a spus Laurențiu Gherghe, director Asociația Pastorală Conferința Moldova.

Pastorii Valdenzi își propun în continu are să fie alături de eforturile echipelor de voluntari de a organiza CLUBUL de SĂNĂ TATE, devenit o tradiție la ASEF. În municipiul Bacău clubul are loc la interval de două săptămâni, iar la 1 iunie 2014, ora 17, la Casa de Cultură “Vasile Alecsandri” Clubul de Sănătate își va deschide porțile alături de  partenerii Asociației  ASEF.

La finalul celor patru zile am  cules reacțiile voluntarilor, pastori şi colportori:

Acum după desfășurarea proiectul lui „Pastor Valdenz” îmi dau mult mai bine seama de importanța  lui practică. Complexitatea activității pastorale are nevoie şi de experiența implicării, într-o activitate așa  de importanta, cum este lucrarea  misionara cu  literatura.” Pavel Burlacu, pastor.

Ticu Cașcaval, voluntar ASEF ne-a declarat: „Mi-am făcut noi  prieteni în Bacău şi aceasta este cea mai  mare bucurie. Aștept cu emoție momentele întâlnirii cu persoanele care ne-au soli citat sprijinul şi şi-au exprimat dorința de  a participa la Clubul de Sănătate din Bacău. Dincolo de beneficiile pe care oamenii din toate straturile soci ale am simțit că le-au apreciat, cei mai câștigați am fost chiar noi, voluntarii.

Ne propunem să oferim servicii profesionale şi să fim în continuare parteneri alături de toți cei interesați în municipiul Bacău pentru dezvoltarea unui stil de viață de calitate” ne-a mai declarat Costel losub, director al Centrului de Sănătate Podiş, partener ASEF.

A fost o experiență unică datorită faptului că fiecare dintre noi este un unicat. Fiecare zi a avut frumusețea ei. Mă impresionat-disponibilitatea pastorilor de-a se implica practic în proiect. Flexibilitatea, spiritul de echipă şi asumarea responsabilităților alături de noi în proiect m-a încurajat. Mă simt mai bogată în urma acestui proiect întrucât am cunoscut pastori valoroși, cu puternic spirit misionar, pastori care ne-au făcut şi pe noi să ne simțim diferit, prețioși pentru activitatea pe care o depunem.” Sânziana , prim-colportor, Conferința Oltenia.

A fost un timp de aur în care Domnul şi-a manifestat bunătatea Sa. Cred că Domnul va îmbogăți pe slujitorii Săi așa cum m-am simțit eu îmbogățit eu zilele acestea.” Sorin Diaconu, voluntar ASEF

Frumusețea zilelor petrecute în proiectul Pastor Valdenz nu  poate fi evaluată prin mijloace umane. În viața de pastor este ca o primăvară în frumusețea învierii şi renașterii puterii ei. Dumnezeu este magistral în a plăsmui întâlniri. Am avut ocazia să văd cum El trimite oameni pentru a întâlni nevoi. Dar în veșnicie vom vedea cum Dumnezeu a legat veșnicia de unele clipe unite printr-o bătaie la o ușă de bloc, unde era ascuns copilul Lui însetat de divinul autentic, unite Printr-o mână întinsă la stand, seminar de sănătate ori cuvântul liber al cărților.  Rămân oameni ce cred că vor  petrece  în Împărăția Cerească revederea, bucuria şi mulțumirea acestei frumoase investiții spirituale. Misiunea aceasta necesită creștere și dezvoltare sănătoasă, spre fiecare om din biserica Lui. A fost o pagină demisiune care a  avut vizibil semnătura lui Dumnezeu.” Dănuț Bursuc, pastor.

Pentru mine proiectul Pastor Valdenz a fost o experiență specială pentru că  am  revenit pe meleaguri moldovene. Am fost încântată de căldura şi ospitalitatea oamenilor, atât a fraților de credință, cât şi a celor pe care i-am slujit. M-a impresionat organizarea exemplară şi implicarea Conferinței Moldova, dar şi calitatea pastorilor, care s-au dedicat cu trup şi suflet acestui proiect. Sper că semințele semănate să aducă un rod bogat iar cluburile de sănătate sa fie o experiență încununată cu succes.”  Pelin Corina, prim-colportor Conferința Transilvania de Nord

Cel mai mare câștig este faptul că am învățat unii de la alții şi împreună de la Maestrul nostru. Apoi, posibilitatea de a-i întâlni pe oameni acolo unde sunt ei, pentru a le oferi soluții practice pentru sănătate şi familie, pentru o viață veșnică, aceste lucruri ne-a oferit bucurie și împlinire sufletească. Aștept următorul proiect de pe aceste meleaguri la care voi participa: Student Valdenz la lași.” Laura Vaţe, prim-colportor Bucureștii.

Zilele acestea am participat la lucrări binecuvântate şi bine organizate, alături de persoane chemate de Dumnezeu. Colportorii sunt persoane speciale care pot aduce şi mai multă lumină prin colaborarea pastorilor şi bisericii. Sperăm ca ceea ce s-a întâmplat la Bacău să se repete și în alte orașe.” Neculai Ciolac, pastor.

M-a  impresionat  unitatea dintre pastori  şi voluntari şi prezența fiecăruia  dintre ei de dimineața până seara pentru această activitate. Cel mai apreciat  seminar a fost «Ai grijă de inima ta».  Am fost impresionat de prezența liderilor bisericii în acest proiect şi de asemenea de prezența postului de televiziune Speranța TV.” Dumitru Crăciun, colportor Conferința Transilvania de Sud.

Proiectul Pastor Valdenz a fost pentru mine o onoare nemeritată oferită de Dumnezeu care m-a adus mai aproape de El şi de slujirea semenilor. Experiențele avute  cu oamenii care  au  venit la stand au  fost o  binecuvântare.” Ana Barcan, colportor Conferința Moldova.

O atmosferă la înălțimea așteptărilor. Un proiect minunat, cu rezultate medicale şi spirituale neașteptate. Consider că a fost un privilegiu să cunosc atâtea persoane deosebite. Am avut de învățat. Singurul regret pe care îl am este că nu am reușit să lucrez cu fiecare dintre pastori.” Elena Florea, prim-colportor Conferința Muntenia.

Acest proiect a întrecut realizările și așteptările altor proiecte mai lungi ca timp de desfășurare. Programul a fost bine organizat şi echilibrat. Întâlnirile pentru  consacrare  din  ajunul proiectului  au  contat foarte  mult. Dumnezeu răspunde rugăciunilor. Perspectiva colaborării cu pastorii şi  pe viitor în proiectele de acest  gen şi înalte județe, chiar şi în alte proiecte sau campanii ne încurajează.” lonuţ  Marcu, prim-colportor  Conferința Moldova.

Ocazie de bucurie sfântă  să vezi cum pleacă oameni cu lacrimi în ochi atunci când li se vorbește despre Isus Hristos. O ocazie de revărsare a Duhului Sfânt care ne-a  unit pentru slujirea celor pe care i-am întâlnit. Ocazie de a cultiva răbdarea şi îndelunga răbdare cu oameni care credeau că  știu totul. Ocazie de a ne încrede în  Dumnezeu şi  de a  îi fi supuși chiar şi  atunci când  lucrurile nu merg așa cum ne dorim noi.” Viorel Catargiu, colportor Conferința Moldova

Au fost zile frumoase cu  cer senin şi relații pe măsură. Au fost ocazii numeroase în care am putut face diferența între a fi în poporul lui Dumnezeu, luminat prin har, şi a  fi în întunericul generalizat. Au fost zile care mi-au întărit convingerea 1că suntem datori pentru tot ceea ce noi avem din belșug: fericirea de a-l cunoaște pe  Isus.” Ovidiu  Burbulea, pastor.’

Sunt fericită pentru că am avut ocazia să semăn semințe prețioase în această săptămână. Colaborarea cu frații  pastori a fost excelentă, îi apreciez sincer pentru deschidere şi  implicare. Tonul a fost entuziast şi hotărât. Am simțit prezența Duhului Sfânt care a inspirat mesajele, a creat o echipă unită şi a dăruit viziunea potrivită.” Teodora Goran, voluntar ASEF.

Cea  mai  bună  idee posibilă. O experiență inedită. O ocazie de creștere spirituală. O pregustare a cerului.” Elvira Hurubaş, colportor Conferința Moldova

… o ocazie de reconsacrare personală  pentru lucrarea lui Dumnezeu şi de îmbinare a cunoștințelor personale de sănătate, de pedagogie şi de teologie. O ocazie excepțională de a  lucra într-o echipă  minunată, organizată, împlinind lucrul încredințat.” Vasile Ciobanu, pastor.

Nu pot decât să-mi exprim deplina recunoștință pentru proiectul  Pastor Valdenz. Simțământul meu este unul de admirație față de modul minunat în care Dumnezeu ne-a arătat, că de multe alte ori, ce mari biruințe pot fi câștigate atunci când se dă dovadă de unitate şi dăruire necondiționată, pentru cauza Lui! Am văzut de asemenea  că Biserica mai are încă un valoros potențial uman, care  poate să fie o mare binecuvântare pentru  lumea aceasta, atunci când este valorificat cu înțelepciune.” lacob Cătinean, prim-colportor Transilvania de Sud.

Experiențele trăite de colegii pastori si de colportori  în proiectul Pastor Valdenz ne-au adus mai aproape unii de alții şi de Dumnezeu. Echipa pastor colportor în  misiune este redutabilă iar victoriile  sunt ale  lui  Dumnezeu.

Am înțeles cu toți încă odată, că a te amesteca printre oameni, a le arăta simpatie, a răspunde nevoilor lor asemeni Mântui torului, reprezintă esența slujirii creștine.

Slujirea semenilor,  colaborarea în misiune şi rugăciunea unită  ne-au făcut părtași unei experiențe noi şi pline de viață cu Mântuitorul nostru. Toată lauda şi recunoștința le aducem lui Dumnezeu!