Sabat, 25 octombrie 2014, Comănești, Bacău. Una din cele mai reci zile din istoria României pentru perioada aceasta. Prea caldă totuși pentru sora Geta Crăciun. Peste noapte, toată gospodăria dumneaei a ars. Pagube totale. Inclusiv câinii și păsările de curte. Doar viața sorei Geta a fost cruțată. Frățietatea locală era în fața unui examen. Examen al credinței, al speranței și al dragostei.
Comitetul comunității Asău din care face parte sora Geta (76 de ani, singură și fără sprijin), a hotărât înaintea Domnului ca dumneaei să ierneze în propria casă. Necazul urma a fi transformat într-o binefacere și lucrare misionară. Duminică și luni, tot ce rămăsese din incendiu a fost curățat și îndepărtat. Următoarea duminică ne-a găsit uniți la lucru, cu sprijin din partea ADRA, Conferința Moldova, frați din districtele Moinești și Comănești. 27 de bărbați lucrau la săpat, turnat beton, prelucrat fier, cofrat… Exact peste o săptămână temelia era pusă, casa zidită și acoperișul terminat. Casa avea 4,5/ 9 metri. 2 camere, hol și bucătărie. Lucrul la exterior: izolare, lambriu, ferestre, uși, magazia din spatele casei și multă migală la interior au solicitat din plin meseriași, voluntari și gospodinele din zonă ce asigurau prânzuri consistente zi de zi.
Dumnezeu ne-a binecuvântat cu un spirit de unitate și cu sprijin frățesc prin donații și manoperă din Asău, Comănești, Moinești, Poduri, Bucșești, Strugari, Șupan, Pârgărești, Podiș, Bacău, Piatra Neamț (fratele sobar). Ca reprezentant ADRA, sora Gabriela Istrate a coordonat unirea resurselor materiale și umane din împrejurimi, inclusiv din partea Primăriei Comănești.
În mijlocul impasului financiar, Dumnezeu a inspirat pe fratele Ilarion Pîrgaru din comunitatea Pârgărești să returneze Conferinței spre binefacere banii primiți prin colecta ce s-a realizat în comunitățile județului Bacău cu ocazia incendiului ce a afectat propria lui casa cu ceva timp în urmă. Acest gest nobil, alături de manopera echipei lui din Pârgărești ce a lucrat la zidit și acoperit casa, a facilitat cu acordul Conferinței, sprijinul bănesc ce a permis procurarea de materiale de construcție în timp util, până la așternerea zăpezii.
Fratele Viorel Chirica a fost șeful de echipă, iar frații din Asău au muncit zilnic și au mijlocit și o sponsorizare consistentă de la rude binevoitoare. Alături de aceștia, pastorul vecin Dragoș Apostol și ceilalți voluntari au slujit în numele Domnului, astfel că mai sunt câteva zile până la darea în folosință a casei. Sora Geta a simțit și lovitura focului ce i-a luat tot ce agonisise, dar și dragostea ce lucrează prin fapte. O va lua de la început, dar într-o casă mai bună și cu o inimă mângâiată de dragostea lui Dumnezeu prin oamenii Săi.
Necazul și truda ce-a urmat ne-a apropiat mai mult unii de alții, cât și de frățietate adventistă reformistă vecină, care a oferit din toată inima material lemnos și mână de lucru calificată.
Pentru noi a fost un examen al sacrificiului și al unității. Pentru cei din vecinătate a fost o priveliște de evanghelizare fără multe cuvinte.
În ceea ce ne privește, „am făcut ce eram datori să facem”. Vorbele Mântuitorului din Luca 17:10 ni se potrivesc „suntem niște robi nevrednici de laudă” (traducere NTR). Dumnezeu ne-a dat puterea, resursele, unitatea. Noi ne-am încrezut în El. Iar acum povestim lucrările Lui. Ce nu ni se potrivește din versetul 10 este faptul ca nu am făcut „tot” ce ni s-a poruncit. Mai avem de lucru. Deși este a patra casă din district construită ca binefacere și evanghelizare, se putea iubi și sluji mai mult. Bunul Dumnezeu să fie onorat pentru planul Său de a ne rândui nu doar lecții cu învățături sfinte, ci și examene pe teren!
Cristi Trenchea, pastor district Moinești
[justified_image_grid facebook_id=153653838010224 facebook_album=830703813638553]