ADRA a lansat în Vrancea Campania „E treaba ta!”

Cu ajutorul unei finanţări Telekom, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor (ADRA) România, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea, Asociaţia „Anais”, Speranţa TV, Radio „Vocea Speranţei”, Editura „Viaţă şi Sănătate” şi Revista „Semnele Timpului”, vor derula pe parcursul a şase luni Campania „E treaba ta!”, o campanie de informare şi conştientizare asupra fenomenului de violenţă în familie dedicată locuitorilor din zona Vrancei.

Slujire 2 iulie 2015

Cu ajutorul unei finanţări Telekom, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor (ADRA) România, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea, Asociaţia „Anais”, Speranţa TV, Radio „Vocea Speranţei”, Editura „Viaţă şi Sănătate” şi Revista „Semnele Timpului”, vor derula pe parcursul a şase luni Campania „E treaba ta!”, o campanie de informare şi conştientizare asupra fenomenului de violenţă în familie dedicată locuitorilor din zona Vrancei.

Printre obiectivele acesteia se numără facilitarea accesului la servicii specializate pentru victimele violenţei în familie din judeţul Vrancea, dar şi informarea populaţiei cu privire la identificarea abuzului în familie şi a formelor acestuia, dar şi a consecinţelor violenţei. Vor fi instruiţi 80 de reprezentanţi ai instituţiilor locale din 16 localităţi ale Vrancei, vor fi distribuite 500 de ghiduri pentru situaţiile de violenţă în familie, vor fi consiliate 30 de victime şi vor fi decontate 10 certificate medico-legale. Atât în Focşani, cât şi în alte localităţi din zonele rurale şi urbane ale judeţului Vrancea vor fi organizate campanii de informare şi vor fi distribuite materiale informative. Totodată, victimele violenţei în familie pot cere ajutor la numărul de telefon 0769 177 931.

La evenimentul de lansare, organizat pe 20 mai 2015 de Serviciul Public Local de Asistenţă Socială, au participat reprezentanţi ai Primăriei, ai DGASPC Vrancea, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Spitalului Judeţean, ai Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vrancea, ai Bisericii Catolice, Ortodoxe şi ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, reprezentanţi ai Penitenciarului Focşani, ai Crucii Roşii Vrancea şi ai Partidei Romilor. Ei au fost de acord că parteneriatul interinstituţional va contribui esenţial la atingerea obiectivelor proiectului „E treaba ta!”.

În cuvântul de deschidere, viceprimarul Marius Eusebiu Iorga a salutat iniţiativa ADRA, apreciind-o ca fiind una extrem de binevenită pentru timpurile noastre. Totodată, viceprimarul Iorga a menţionat că

noi, Consiliul Local Focşani, am aprobat, în şedinţa ordinară din aprilie, suma de decontare a costurilor pentru certificatele medico-legale, pentru cazurile excepţionale. Victimele violenţei în familie care au domiciliul pe raza municipiului Focşani se pot adresa SPLAS, care le poate pune la dispoziţie sumele necesare acoperirii costurilor pentru obţinerea certificatelor respective.

Totodată, viceprimarul Marius Eusebiu Iorga a mai atras atenţia şi asupra faptului că fenomenul violenţei în familie nu va putea fi stopat fără schimbarea mentalităţii opiniei publice, fără sensibilizarea oamenilor astfel încât să reacţioneze, să ia atitudine ori de câte ori sunt martorii unor acte de violenţă.

Florina Şerban, reprezentanta Companiei Telekom care finanţează acest proiect, a menţionat că

finanţarea a venit în urma unui concurs pe care l-am desfăşurat pentru toate ONG-urile din România. Au fost 10 câştigători. Sperăm ca acest proiect să fie un succes, să-şi atingă cu adevărat obiectivele.

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=5q3QNlsvwog’ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′]

Directorul ADRA, Robert Georgescu, a prezentat asociaţia, valorile, proiectele şi programele ei desfăşurate de-a lungul timpului şi a arătat că din anul 2009 funcţionează în Bucureşti „Casa ADRA”, unde primesc găzduire şi servicii victimele violenţei în familie.

În perioada 2009 – 2015 am avut peste 500 de beneficiari plus încă 500 de beneficiari asistaţi, dar care nu au primit găzduire. Prin serviciile oferite în cadrul campaniei «E treaba ta!» ne dorim ca beneficiarii acesteia să poată avea parte de un nou start. Iar viaţa familiilor lor să poată fi îmbunătăţită.

Alina Bordaş Mohorea, psihoterapeut în cadrul ADRA România, a prezentat informaţii cu privire la fenomenul violenţei în familie şi victimele acestuia, informaţii ce sunt cuprinse, de altfel, şi în Ghidul ce urmează să fie distribuit în cadrul campaniei. Ea a detaliat cele cinci caracteristici prezentate în general în cazul abuzului în familie şi a menţionat că tipurile de abuz se împletesc şi se manifestă concomitent.

Unele forme de violenţă sunt recunoscute cu mai multă uşurinţă, pe altele nici nu le conştientizăm manifestarea. Orice acţiune întreprinsă de altă persoană cu scopul de a-ţi îngrădi libertatea de acţiune sau decizie înseamnă abuz. Pe lângă violenţa fizică mai există violenţa verbală, violenţa psihologică, cea sexuală, violenţa economică, violenţa socială şi violenţa spirituală. În cazul violenţei în familie, actele de acest gen sunt repetate, nu se produc o singură dată.

Ea a prezentat şi ciclul violenţei, fazele acesteia: „În faza 1, nemulţumirile încep să crească, iar criticile să devină tot mai dese. Încerci să-ţi mulţumeşti partenerul, prin îndeplinirea nevoilor acestuia. Negi situaţia cu care te confrunţi, căutând scuze pentru comportamentul lui. Când realizezi că în curând va avea loc descărcarea de tensiune, manifeşti comportamente care speri să-l calmeze. Când tensiunea creşte foarte mult, poţi încerca chiar să determini descărcarea de tensiune pentru a putea controla măcar acest moment. În ceea ce priveşte faza 2, aceasta este caracterizată de lipsa controlului şi a predictibilităţii. Această fază nu poate fi încheiată decât de partenerul abuziv şi poate dura şi până la 24 de ore. În perioada de 24-48 de ore de la conflict poţi trece printr-un şoc emoţional şi vei avea tendinţa să te izolezi, după cum detaliază Ghidul. Faza 3 constă într-o perioadă de linişte. În această etapă, persoana agresivă este grijulie şi atentă cu victima, exprimă regrete, păreri de rău şi promisiuni de a nu mai repeta comportamentul agresiv. El pasează victimei responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat şi promite schimbări de comportament, stoparea consumului de alcool etc. Victima regăseşte în abuzator calităţile de la început şi se simte responsabilă să-l ajute să se schimbe. Lucrurile se îmbunătăţesc, iar plecarea din familie a victimei devine imposibilă.”

Ionica Vlăsceanu, din cadrul DGASPC Vrancea, a prezentat serviciile de prevenire în domeniul violenţei domestice din cadrul instituţiei pe care o reprezintă şi la care pot apela copiii şi femeile aflate în situaţii de criză.

Este vorba despre două servicii, primul este Serviciul de Intervenţie în Regim de Urgenţă unde funcţionează telefonul copilului 0237 983. Tot aici este şi Centrul Maternal unde vin mame cu copii, nu doar cazuri de violenţă, dar şi acestea. Şi mai sunt Adăpostul Temporar pentru copilul abuzat, exploatat, supus traficului şi migraţiei, unde copiii pot beneficia de protecţie în regim de urgenţă şi Adăpostul Temporar pentru copilul delincvent şi din stradă. Alt compartiment este Serviciul de Prevenire a Marginalizării Sociale, unde victimele primesc îndrumare şi consiliere. Aici le îndrumăm, în funcţie de caz, către instituţiile abilitate şi ONG-urile care le pot acorda serviciile de care au nevoie.

La rândul său, Alina Gârleanu din cadrul SPLAS Focşani, dar şi din partea Crucii Roşii Vrancea, a explicat că

Filiala de Cruce Roşie Vrancea a fost printre primele din ţară care a înfiinţat în anul 2002 un centru pentru victimele violenţei, «Femeia Ocrotită», care a funcţionat 10 ani. Acum este închis, pentru funcţionarea sa trebuie fonduri. De asemenea, în perioada 2009 – 2010 a funcţionat la Crucea Roşie şi un centru de consiliere a agresorilor. Victimele violenţei, dar şi agresorii constituie un grup ţintă dificil, în plus, întreţinerea spaţiilor de cazare este foarte costisitoare.

Pe parcursul întâlnirii s-a vorbit despre planul de siguranţă de care potenţiala victimă a violenţei în familie trebuie să ştie, despre paşii pe care-i are de făcut, despre cum se obţine un ordin de protecţie, care sunt dovezile ce sunt luate în calcul de instanţă, care sunt situaţiile speciale, din ce motive rămâne victima în situaţii de abuz şi aşa mai departe. Toate acestea sunt cuprinse în Ghidul şi materialele informative ce vor fi distribuite în localităţile Vrancei, pe parcursul derulării Campaniei de informare „E treaba ta!”.

Robert Georgescu, directorul ADRA, a declarat că lupta împotriva fenomenului violenţei în familie este dificilă din multe puncte de vedere, dar că asociaţia pe care o conduce are un singur obiectiv principal:

Facem tot ce se poate face, ce suntem lăsaţi să facem şi ce ni se cere. «E treaba ta!» e titlul acestei campanii şi vrem ca şi aici, în Vrancea, prin efortul comun, să îndreptăm acest fenomen. Chiar dacă foarte multe victime se întorc la agresori, noi facem tot ce putem, nu ne oprim. De aceea şi motto-ul nostru este «Schimbă o viaţă şi vei schimba lumea!».

Loading