Ziua 18 - Însărcinarea de a propovădui Cuvântul

Indiferent de forma în care ne împărtășim credința cu alții, prin predicare, învățătură, scriere, cântare, în acte de slujire sau în orice alt mod creativ, este vital ca ceea ce împărtășim să fie plin de Cuvântul lui Dumnezeu și fidel acestuia; în conformitate cu instrucțiunile sale și cu caracterul plin de dragoste al lui Dumnezeu.

40 de zile de rugaciune 20 mai 2022

de Israel Ramos

Eram un evanghelist de literatură de vârsta liceului în Maine. De obicei, aveam vinerea liberă ca zi nelucrătoare, dar programul nostru, compus din elevi mai mari care vindeau cărți mai scumpe, avea câteva persoane care lucrau vinerea pentru a face bani în plus. Bucurându-mă de oportunitatea de a petrece timp cu grupul mai popular, am decis să mă alătur lor. Eu mă duceam la o ușă încercând să demonstrez că merit să fac parte din grup, în timp ce partenerul meu încerca să vândă la fiecare altă ușă. După câteva ore de succes pe teren, ne-am îndreptat spre casă. Atunci am auzit o predică extraordinară care avea să-mi schimbe restul vieții.

Regretatul C.D. Brooks era la radio, cu sunetul difuzoarelor mașinii dat la maxim. Prelegerea era prilejuită de hirotonirea a doi slujitori pentru lucrarea Evangheliei. Sursa de inspirație a mesajului a fost luată din 2 Timotei 4:1-4 – cuvintele unui Pavel bătrân către tânărul Timotei: „Te rog fierbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa: propovăduieşte Cuvântul”.

Tocmai terminasem al doilea an de liceu și simțeam deja chemarea lui Dumnezeu de a fi pastor. Aflată încă în procesul de descoperire a ceea ce eram cu adevărat, personalitatea mea se deplasa stângaci între timiditate și frenezie, nesiguranță și încredere excesivă. Până în acel moment, nu eram genul care să asculte predici la radio. De fapt, abia de curând devenisem un creștin adevărat, lăsând în urmă o viață de alegeri care îmi tocise mintea și îmi ruinase experiența spirituală. Dar, pe măsură ce vocea impunătoare a predicatorului a început să descifreze acel text, mintea mea – împreună cu geamurile din mașină – părea că sunt gata să explodeze. „Predică Cuvântul!” a fost îndemnul, urmat de avertismente puternice împotriva pastorilor care fac orice altceva.

Două lucruri s-au întâmplat din acea zi încoace. În primul rând, am dezvoltat o pasiune pentru Cuvântul lui Dumnezeu ca niciodată înainte. În al doilea rând, m-am angajat să Îl proclam.

Când vara s-a încheiat, m-am întors la academie pentru primul an de liceu. Pentru cursul nostru obligatoriu de oratorie, am decis să folosesc acea predică ca sursă de inspirație. Nefiind o persoană conștientă de plagiat la acea vreme, am încercat să-mi amintesc cât mai mult din predica pe care o auzisem cu doar câteva luni înainte. Singurul lucru pe care mi l-am putut aminti a fost solemnitatea obsedantă a îndemnului lui Pavel către Timotei: „Predică Cuvântul!”.

Cu toată sinceritatea, prezentarea nu avea sens. Nu a ținut cont de faptul că nimeni din audiență nu se afla pe calea pastorației. Eram, la urma urmei, o mână de elevi de liceu care încercau pur și simplu să îndeplinească o temă obligatorie pentru a finaliza cu succes un curs care nu era foarte popular din cauza cerinței terifiante de a vorbi în public. Pe lângă faptul că nu am înțeles nevoile audienței mele, nu am ținut cont de propriile mele abilități de orator. Inspirat de stilul lui Brooks, am redactat o predică plină de semne de exclamare, imaginându-mă vorbind cu voce tare colegilor mei ca și cum și eu i-aș fi inspirat la rându-mi. Discursul meu nu a fost pe măsura intenției mele.

Nu-mi amintesc nota pe care am primit-o pentru discurs. Îmi amintesc doar câteva sfaturi din partea directorului școlii, care mi-a reamintit să nu bâjbâi cu Biblia, urmate de aceste cuvinte încurajatoare: „Dumnezeu te va folosi într-o zi pentru a face ceva special pentru El”.

Aceste cuvinte necesitau credință. Eram un elev silitor la toate materiile, iar pasiunea profundă din inima mea de a-mi dărui viața în slujba lui Dumnezeu încă nu ieșise la suprafață într-o viață de dăruire. Oricât de mult aș fi încercat, nu puteam să înțeleg Biblia de unul singur. Timp de un an întreg, singurul pasaj biblic pe care l-am studiat pentru timpul meu devoțional de dimineață a fost 2 Timotei 4:1-4.

Aproape cincisprezece ani mai târziu, același pasaj mi-a fost citit la slujba mea de hirotonire. Au trecut douăzeci și cinci de ani de la acea zi în care am predicat pentru mine însumi. Iar acele cuvinte imperioase ale lui Pavel încă îmi servesc drept încurajare și avertisment pentru a-mi împlini misiunea.

Israel Ramos este director și coordonator al lucrării de slujire publică în Conferința Michigan și, respectiv, Lake Union. Soția sa, Judy, este educatoare și împreună au trei fii cu care se bucură să împartă viața.

Provocarea inimii

Fie că ești pastor sau nu, fiecare credincios este chemat să împărtășească mesajele biblice care transformă viața. Indiferent de forma în care ne împărtășim credința cu alții, prin predicare, învățătură, scriere, cântare, în acte de slujire sau în orice alt mod creativ, este vital ca ceea ce împărtășim să fie plin de Cuvântul lui Dumnezeu și fidel acestuia; în conformitate cu instrucțiunile sale și cu caracterul plin de dragoste al lui Dumnezeu.

Cuvântul lui Dumnezeu este puternic. Predicarea sa are un impact asupra vieților pentru eternitate. Vei răspunde chemării lui Pavel și vei „propovădui Cuvântul” prin cuvintele și acțiunile tale?

Cereri de rugăciune

● Roagă-te pentru îndrăzneala de a propovădui Cuvântul în cuvinte și acțiuni astăzi. Roagă-te pentru ca mai mulți tineri să fie chemați să predice Cuvântul.

● Roagă-te pentru orice întrebare pe care o ai cu privire la Biblie. Cere-i lui Dumnezeu să te ajute să găsești răspunsuri și claritate cu privire la acele întrebări.

● Roagă-te pentru pastorii din zonă. Roagă-te ca Dumnezeu să îi susțină, să îi protejeze și, cel mai important, să îi umple cu o revărsare și mai abundentă a Duhului Sfânt

● Roagă-te pentru protejarea tinerilor noștri de dependența tot mai mare față de tehnologie și de timpul petrecut în fața ecranelor.

● Roagă-te pentru cele 7 persoane de pe lista ta, pe nume. Continuă să pretinzi împlinirea promisiunilor lui Dumnezeu.

Alătură-te rugăciunii 24/7 Uniți în rugăciune

Alătură-te altor credincioși din întreaga lume care se roagă împreună pe Zoom în timpul celor 40 de zile de rugăciune: https://247unitedprayer.org (pentru limba engleză) sau https://rugaciuneunita.ro/ (pentru limba română)

Ai o experiență, o mărturie de împărtășit?

Dumnezeu te-a folosit în timpul acesta pentru a atinge o persoană? Ai trecut printr-o experiență memorabilă? Cele 40 de zile de rugăciune te-au influențat în vreun fel? Folosește secțiunea de comentarii de aici pentru a împărtăși bucuria/experiența ta.

Loading