100 de zile

Ziua 66 – Vineri, 29 mai

Mândrie Versus Smerenie

Pasaj Biblic de Meditat: Matei 18:1-5

Verset Cheie: “Apoi, Isus i-a zis: „Vezi să nu spui la nimeni, ci du-te de te arată preotului şi adu darul, pe care l-a rânduit Moise, ca mărturie pentru ei.” Matei 18:4

Hristos ne spune: “Isus a întins mâna, S-a atins de el şi a zis: „Da, vreau, fii curăţit!”Îndată a fost curăţită lepra lui” (Matei 18:3). Această declarație a fost de o semmificație profundă în zilele lui Isus. Auzind această afirmație, ucenicii și cei care ascultau au fost șocați decarece era exact opusul a ceea ce cultura lor îi învăța. Cu toate astea, Hristos a continuat: “Apoi, Isus i-a zis: „Vezi să nu spui la nimeni, ci du-te de te arată preotului şi adu darul, pe care l-a rânduit Moise, ca mărturie pentru ei.” (Matei 18:4).

Citiți cu atenție următoarele întrebări legate de oameni mândri versus oameni umili. Fiți sinceri cu voi înșivă. Nu vă răspundeți mecanic, la nivel informațional și doctrinal ci răspundeți-vă în conformitate cu ceea ce acțiunile și gândurile voastre arată. Pe măsură ce le citiți, cereți lui Dumnezeu să vă cerceteze inima și să descopere mândria pe care numai El o poate eradica.

Oameni mândri, plini de sine versus oameni umili, lipsiți de egoism

 • Îți dorești să fi de succes pentru ca să vă vadă ceilalți, sau îți dorești să fi credincios pentru ca Slava lui Dumnezeu să fie văzută?
 • Vezi tu binele pe care îl faci și te simți demn de salvare, sau crezi că doar prin meritele sângelui lui Hristos poți obține salvarea?
 • Te simți sigur pe tine și mândru de cât de multe cunoști, sau te simți umilit de cât de multe mai ai de învățat?
 • Ești tu ușor ofensat și devi defensiv atunci când ești criticat, sau ești tu capabil să Primești critica cu o inimă smerită, deschisă care caută constant să crescă?
 • Ai tu tendința de a da vina pe alți atu ci când sunt probleme, sau îți asumi responsabilitatea pentru acele probleme?
 • Ai dificultăți să spui “am greșit, iartă-mă?”, sau poți spune cu ușurință “Îmi pare rău, haide să rezolvăm această problemă?”
 • Simți tu că “totul trebuie să fie așa, ca mine”, sau ești dispus să predai controlul cu dorința ca voia și calea Sa să se împlinească?
 • Ai tu nevoie ca mereu să dovedești că ai dreptate sau să pici în picioare când greșești, sau ești tu dispus să cedezi “dreptatea e dreptate” chiar și atunci când tu ai dreptate?
 • Te regăsești tu de multe ori prea ocupat cu treabă importantă pentru a observa și te ocupa de oamenii “mai mici” din viața ta și de nevoile lor, sau cauți tu să slujești chiar și celor mai neînsemnați?
 • Ești tu protectiv cu spațiul, timpul și reputația personală sau dai cu generozitate, permițându-i lui Dumnezeu să protejeze spațiul, timpul și reputația ta?
 • Te regăsești adesea gândindu-te la toate aceste lucruri pe care le-ai fi putut face pentru Dumnezeu dacă ai avea oportunitatea, sau realizezi că fără Dumnezeu, nu poți face nimic, și că eforturile tale bune nu sunt decât zdrențe murdare?
 • Îți dorești să fi recunoscut, apreciat și o orar pentru munca ta, sau ești tu mulțumit să fi neobservat atâta timp cât Dumnezeu primește slava și onoarea?
 • Ești tu preocupat de imaginea ta și ce cred alții despre tine, sau ești tu mai preocupat de puritatea inimii tale și de ce crede Dumnezeu despre tine?
 • Simți tu că ești bine, în timp ce biserica și toți cei din jurul tău au nevoie de reînviorare, sau ești tu primul care recunoaște că are nevoie de o reînviorare zilnică continuă?

E ușor să gândim că ne-am smerit în fața lui Dumnezeu: dar smerenia înaintea oamenilor va fi singura dovadă suficientă că umilința noastră īn fața lui Dumnezeu este reală. Omul smerit nu știe gelozie sau invidie. El îl poate lăuda pe Dumnezeu atunci când în locul lui sunt alții preferați și lăudați. El poate îndura să îi vadă pe alții lăudați în timp ce el este uitat, pentru că, în prezența lui Dumnezeu, a învățat să spună ca Pavel “nu sunt nimic”. El a primit spiritul lui Hristos, care în toată viața sa nu a căutat satisfacerea propriilor plăceri și nu a căutat propria onoare. (Andrew Murray, Humility and Absolute Surrender, pp. 25, 27).

Adevărata umilință, o umilință care nu se va mândri cu sine sau cu puterea proprie, este un dar rar și unul pe care numai Dumnezeu îl poate da. Dar tocmai de această umilință centrată pe Hristos avem noi nevoie cu disperare.

Provocarea unei Rugăciuni din Inimă

Dragă tată ceresc, noi, prin propriile noastre puteri nu putem obține adevărata umilință. Este un lucru pe care numai tu îl poți face. Te rog Tată, ajută-ne să ne vedem cum ne vezi tu, să fim demascați de mândrie, autosuficiență și aroganță. Poartă-ne spre o umblare cu tine nouă, la un nivel mai profund. Schimbă-ne din interior spre exterior! În numele lui Isus, Amin.

Scris de Melody

MOTIVE DE RUGĂCIUNE

 1. Rugați-vă pentru ca să fim GATA pentru o revărsare specială a Duhului Sfânt la sesiunea Conferinței Generale din San Antonio. Ni se spune că cerul așteaptă să toarne binecuvântare. Nu am primit-o încă doar pentru că nu o căutăm și nu suntem gata.
 2. Rugați-vă pentru un spirit de unitate în Hristos printre delegați și participanți, spirit care va trece dincolo de diferențele de opinie, și ca participanții să accepte cu umilință orice rezultate care pot fi diferite de convingerile personale, să susțină și să mențină unitatea bisericii lui Dumnezeu.
 3. Rugați-vă ca îngeri să fie printre noi și să ia intervină atunci când este nevoie în cadrul întrunirilor, aducând înțelepciune și claritate.
 4. Rugați-vă ca îngerii să păzească ușile și sălile pentru ca nici un accident si nimic rău să nu li se întâmple delegaților, conducătorilor sau participanților.
 5. Rugați-vă ca mâncarea să fie sănătoasă și să aibă gust bun și ca liderii să aibă sănătate și energie în timpul întâlnirilor care vor avea loc.
 6. Rugați-vă ca vremea în San Antonio să fie suportabilă și să nu fie prea cald pentru participanții care vor veni și vor pleca pe jos de la dom la moteluri.
 7. Rugați-vă ca Dumnezeu să binecuvânteze echipa de comunicare și Adventist Review, pentru a putea raporta bisericii mondiale în timp util ceea ce se întâmplă la sesiunea Conferinței Generale.
 8. Rugați-vă pentru o revărsare specială a Duhului Sfânt asupra delegaților Departamentului Familie al Conferinței Generale (2) venind de la Maryland, ca Dumnezeu să lucrez în inimile lor în mod special în timpul Sesiunii.
 9. Rugați-vă pentru o revărsare specială a Duhului Sfânt asupra delegaților Serviciului de Audit al Conferinței Generale (11) venind de la Maryland, ca și cei din lumea întreagă, ca Dumnezeu să reverse o binecuvântare spirituală specială în viețile lor în timpul Sesiunii.
 10. Rugați-vă pentru ca atât membrii bisericii cât și conducătorii ei să accepte solia privind sănătatea  nu doar în teorie ci și în practica vieții de fiecare zi, astfel încât să putem sluji pe Domnul  cu toată inima, cu toată mintea și tot trupul la capacitate deplină.

”Domnul Hristos S-a îngrijit ca biserica Sa să fie un trup transformat, luminat de lumina cerului, având slava lui Emanuel. Scopul Său este ca fiecare creștin să fie înconjurat cu o atmosferă spirituală de lumină și pace. Nu există limită în ce privește rodnicia aceluia care, lăsând eul la o parte, face loc pentru lucrarea Duhului Sfânt asupra inimii sale și trăiește o viață pe deplin consacrată lui Dumnezeu.” Sfaturi pentru biserică, p.99

Preluare de pe redesteptaresireforma.wordpress.com

 160 vizualizări,  1 astăzi