Ziua 85 – O moștenire virtuoasă

100 zile de rugaciune 19 iunie 2020

de Frank M. Hasel

Bunicul meu, Franz Hasel, a fost pastor adventist de ziua a șaptea hirotonit în Germania. A fost înrolat în armată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, împotriva voinței Lui. Pentru că bunicul meu și-a dorit să păzească poruncile lui Dumnezeu, inclusiv pe cea care spune „să nu ucizi”, a cerut să facă parte din structurile medicale și a refuzat să poarte armă. Cererea sa nu a fost însă acceptată. Prin urmare, a fost plasat într-o altă unitate, în calitate de capelan al acestie pe front. Și-a luat însă atât de în serios convingerea de a nu ucide, încât a purtat o armă de lemn în toc, pe toată durata războiului. Deși de multe ori a crezut că va muri, Dumnezeu l-a protejat pe bunicul meu în mod miraculos de multe ori. Povestea sa impresionantă poate fi citită în cartea O mie să cadă

Bunicul ne-a spus adesea o întâmplare care nu este inclusă în carte. În timp ce era în Rusia, departe de casă, unitatea sa a primit ordinul de a căuta prin casele fiecărui sat capturat de germani în timpul avansării în Rusia. Trebuiau să caute luptători ai mișcării de rezistență, care s-ar fi ascuns în case și ar fi atacat trupele germane care avansau. Li s-a spus să împuște imediat și fără să facă diferență orice persoană pe care ar fi găsit-o ascunzându-se.

Într-o zi, pe când bunicul cerceta cu grijă o casă,  avea un sentiment că ceva nu era în regulă. Când a intrat într-o anumită cameră, aceasta era goală, dar tot avea impresia că ceva era dubios. Când s-a uitat sub pat, a văzut un tânăr care se holba direct la el. Bunicul știa că, dacă l-ar fi expus, acesta ar fi fost împușcat. Li s-au intersectat privirile pentru o fracțiune de secundă care a părut o veșnicie. Apoi bunicul s-a ridicat, a părăsit camera și nu a raportat ce a văzut. I-a fost milă de acel tânăr și i-a cruțat viața. 

Câteva săptămâni mai târziu, bunicul a primit însărcinarea de a patrula pe o linie de cale ferată importantă. Trebuia să se asigure că luptătorii de rezistență nu vor bombarda liniile. Le supraveghea singur când a fost atacat de un grup de călăreți ruși cazaci. Nu aveam cum să scape. S-a resemnat că va murit, crezând că aceștia cu siguranță îl vor ucide.  

Grupul l-a înconjurat rapid, dar bunicul a fost șocat când a văzut fața comandantului lor. Era același tânăr pe care l-a văzut ascunzându-se sub pat în acea casă. S-au recunoscut imediat unul pe celălalt. Tânărul comandant cazac și-a îndreptat arma spre bunicul meu și i-a spus: „Aș putea să te ucid chiar acum, dar ai fost suficient de bun să îmi salvezi viața. Așa că voi cruța și eu viața ta!” Apoi le-a ordonat oamenilor săi să plece mai departe. În providența lui Dumnezeu, viața bunicului meu a fost din nou cruțată. Bunătatea iubitoare pe care a arătat-o acelui bărbat și credincioșia sa față de Dumnezeu au lucrat în favoarea lui. Sunt atât de recunoscător pentru viața virtuoasă și pentru exemplu plin de credincioșie și bunătate pe care bunicul le-a lăsat în urma lui. Această moștenire poate fi și a noastră. 

Credincioșia are o trăsătură distinctă. Deși poți fi un pic faimos sau un pic bogat, nu poți fi un pic credincios. Credincioșia are în ea ceva exclusiv care îți cere întreaga atenție. Ori ești credincios 100%, ori ești necredincios. Dacă ești credincios 95%, nu ești credincios, ci necredincios. Credincioșia presupune un angajament total. Dumnezeu dorește loialitate neîmpărțită și un devotament complet, total. 

În Vechiul Testament, citim povestea lui Daniel, care a fost aruncat în groapa cu lei pentru că nu a vrut să facă compromisuri cu privire la credința sa în Dumnezeu. Când Daniel s-a remarcat ca fiind un lider înțelept și de încredere pentru rege, dușmanii săi au devenit invidioși și au căutat metode prin care să-l acuze de fapte reprobabile. „Dar nu au putut afla nici ocazie, nici vină; întrucât era credincios” (Daniel 6:4, Fidela). Sper că dușmanii noștri (dacă avem) și prietenii noștri și toți cei care ne privesc viețile în mijlocul acestei crize Covid-19, vor descoperi același lucru despre noi! Să fim cunoscuți pentru bunătatea iubitoare autentică pe care o manifestăm față de ceilalți, să câștigăm respectul pentru credincioșia noastră în lucrurile pe care le facem zilnic. Ca și Daniel, să ne încredem că Dumnezeu va avea grijă de noi pentru că Îi suntem credincioși voii Sale. Indiferent ce va aduce viitorul, să fim bărbați și femei blânzi unii cu ceilalți, credincioși lui Dumnezeu și Cuvântului Lui. 

Frank M. Hasel, PhD, este teolog și director asociat la Institutul de Cercetare Biblică al Conferinței Generale Adventiste de Ziua a Șaptea. Frank este de asemenea un autor cunoscut și co-autor al studiilor biblice din acest trimestru: „Cum să interpretăm Scriptura”. Întâmplarea povestită în acest devotional se regăsește în cea mai recentă carte a sa, Living for God: Reclaiming the Joy of Christian Virtue

100 de Zile de Rugăciune – 19 iunie

Mesajul pastorului Dumitru Morhan în cadrul campaniei 100 de Zile de Rugăciune.Ne rugăm pentru persoanele care au auzit adevărul (evanghelizări, literatură, TV, radio).#100zilederugaciune #100daysofprayer #confmoldovahttps://youtu.be/6cwigb0Kjls

Gepostet von Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea – Conferința Moldova am Donnerstag, 18. Juni 2020

Întrebări de suflet

Cum îți poți manifesta prietenia autentică față de cei din jurul tău? În ce domenii îți este dificil să fii prietenos cu ceilalți și credincios lui Dumnezeu? Ce anume ai vrea să dezvolți în credincioșia ta? Daniel este un bun exemplu despre cum credincioșia unui om față de Dumnezeu poate influența un întreg regat. Cum ar putea prietenia ta să îi ajute pe ceilalți să vadă adevăratul caracter al lui Dumnezeu și cum ar putea credincioșia ta față de Dumnezeu să deschidă căi pentru a le arăta celor din jurul tău credincioșia Lui?  

Provocare pentru inima ta

Poate fi ușor să îți declari public credincioșia față de Dumnezeu prin cuvinte și cântece. Adesea, tocmai în lucrurile mici ale vieții – când nimeni nu privește sau nu privește nimeni cunoscut –este pusă la test autenticitatea credincioșiei. Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să vezi care sunt domeniile din viața ta la care trebuie să lucrezi. Roagă-L pe Isus să-și trăiască viața Lui în tine și să îți dea puterea să alegi să fii credincios când ești ispitit. 

„Faptul că cineva, în anumite împrejurări deosebite, dă pe față extaz spiritual nu este o dovadă convingătoare că el este creștin. Sfințenia nu este extaz, răpire sufletească; ea este o deplină predare a voinței lui Dumnezeu; ea înseamnă a trăi prin orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu; înseamnă a face voia Tatălui nostru ceresc; înseamnă încredere în Dumnezeu în vreme de cercare, în timp de întuneric, ca și în vreme luminoasă; înseamnă a umbla prin credință și prin vedere; înseamnă sprijinire pe Dumnezeu cu o încredere neclătinată și rămânere în iubirea Sa.” Faptele Apostolilor, p. 51

Sugestii de lectură suplimentare pentru această săptămână 

Motive de laudă:

  • Lovesky J.: Dumnezeu mi-a pus pe inimă să împărtășesc mesajele din programul 100 de Zile de Rugăciune și într-o singură zi mai mult de 500 de persoane s-au înscris să primească mesajele pe Whatsapp și pe o altă platformă. Ne rugăm în fiecare seară de la 8. 
  • Îl vedem pe Dumnezeu oferind binecuvântări și înțelepciune liderilor bisericii Sale și membrilor din toată lumea pentru a gestiona provocările pandemiei și altele. Finanțe, sănătate, deschiderea bisericilor, Dumnezeu lucrează prin intermediul furtunii!

Motive de rugăciune:

  • Roagă-te pentru mai multă credincioșie în viața ta și pentru o inimă care să reflecte mereu bunătatea lui Isus. 
  • Roagă-te pentru Manna House, un centru de sănătate din Marea Britanie care își propune să lanseze un program de convalescență Covid-19 pentru a-i aduce pe oameni la Isus prin mesajul sănătății. Roagă-te să primească autorizările necesare. 
  • Roagă-te pentru Centrul de Instruire Mișcarea 100 de Misionari din Sumatra de Nord, precum și pentru toate instituțiile de instruire misionară, pentru a găsi metode prin care să-și continue lucrarea, în ciuda pandemiei Covid-19. 
  • Roagă-te pentru membrii care au pierdut pe cineva drag din cauza pandemiei sau din alte motive. 

Traducere: Impact România
(https://www.impactromania.org)

Dacă aveți motive de rugăciune puteți să le scrieți pe grupul nostru de Facebook Buzunarul cu rugăciuni  și ne vom ruga pentru ele.